D66-politica stapt uit Gennepse commissie die na affaire burgemeester ‘geen zelfreflectie’ toont

Anke Sonnemans van D66 © Theo Peeters

D66-politica Anke Sonnemans stapt uit de vertrouwenscommissie van de gemeente Gennep. Die commissie speelde een belangrijke rol rond het aftreden van burgemeester Peter de Koning maar toont nu geen zelfreflectie, zegt Sonnemans.

Frank Houtappels

Ook werd ze bij de evaluatie van de affaire-De Koning ‘op een dusdanige toon aangesproken’ dat haar positie onhoudbaar is. Ze legt per direct haar lidmaatschap neer, meldt D66 in een persbericht. Die evaluatie was afgelopen week. D66 blijft wel vertegenwoordigd in de vertrouwenscommissie. Raadslid Frank Pubben neemt haar plaats in.

Lees ook: D66 wil duidelijkheid in kwestie De Koning

Ollongren

Peter de Koning maakte 1 juli bekend dat hij zich vanwege ‘veranderd bestuurlijk klimaat’ genoodzaakt zag zijn taken per september neer te leggen. Later bleek dat de drie wethouders van Gennep half juni het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Dat deden ze via de vertrouwenscommissie. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de politieke partijen. De Koning kondigde zijn vertrek aan, maar zei later eigenlijk aan te willen blijven.

De vertrouwenscommissie heeft trouwens geen ‘formele rol of bevoegdheid in deze aangelegenheid’, zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken eerder.

Lees ook: Na vertrek SP-lid nog slechts één vrouw in Gennepse gemeenteraad

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal