D66-politica stapt uit Gennepse commissie die na affaire burgemeester ‘geen zelfreflectie’ toont

Print
D66-politica stapt uit Gennepse commissie die na affaire burgemeester ‘geen zelfreflectie’ toont

Anke Sonnemans van D66 Afbeelding: Theo Peeters

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

D66-politica Anke Sonnemans stapt uit de vertrouwenscommissie van de gemeente Gennep. Die commissie speelde een belangrijke rol rond het aftreden van burgemeester Peter de Koning maar toont nu geen zelfreflectie, zegt Sonnemans.

Ook werd ze bij de evaluatie van de affaire-De Koning ‘op een dusdanige toon aangesproken’ dat haar positie onhoudbaar is. Ze legt per direct haar lidmaatschap neer, meldt D66 in een persbericht. Die evaluatie was afgelopen week. D66 blijft wel vertegenwoordigd in de vertrouwenscommissie. Raadslid Frank Pubben neemt haar plaats in.

Lees ook: D66 wil duidelijkheid in kwestie De Koning

Ollongren

Peter de Koning maakte 1 juli bekend dat hij zich vanwege ‘veranderd bestuurlijk klimaat’ genoodzaakt zag zijn taken per september neer te leggen. Later bleek dat de drie wethouders van Gennep half juni het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Dat deden ze via de vertrouwenscommissie. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de politieke partijen. De Koning kondigde zijn vertrek aan, maar zei later eigenlijk aan te willen blijven.

De vertrouwenscommissie heeft trouwens geen ‘formele rol of bevoegdheid in deze aangelegenheid’, zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken eerder.

Lees ook: Na vertrek SP-lid nog slechts één vrouw in Gennepse gemeenteraad

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →