Cruyff Foundation vrijdag naar de rechter om beschuldigingen in biografie

Print
Cruyff Foundation vrijdag naar de rechter om beschuldigingen in biografie

September 2013: Johan Cruijff spreekt tijdens een clinic van zijn Foundation voor kinderen met een verstandelijke beperking Afbeelding: AD/ANP

De Cruyff Foundation stapt naar de rechter naar aanleiding van uitspraken van Auke Kok, de schrijver van het boek ‘Johan Cruijff, de biografie’. Vrijdag dient een kort geding. Kok vertelde donderdag in het tv-programma De Wereld Draait Door dat de in 2016 overleden Cruijff geld kreeg voor zijn werk voor de Cruyff Foundation, naar verluidt 1 miljoen euro per jaar.

,,De Johan Cruyff Foundation is geschokt door deze uitspraak, welke zij omschrijft als volstrekte onzin”, meldde de stichting eerder vandaag in een verklaring. ,,De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff. Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privé-activiteiten van Johan.”

‘Erg laag en vals’

Auke Kok benadrukte in de uitzending meermaals dat zijn informatie, die is gebaseerd op ‘drie betrouwbare bronnen’, op de waarheid berust. Hij erkent dat hij de bewuste passage in het boek niet heeft voorgelegd aan de Cruyff Foundation . ,,Ik heb ze hiervoor niet benaderd, want ze wilden niet meewerken aan het boek. En ik ben hier gewoon heel zeker van.”

Carole Thate, algemeen manager van Cruyff Foundation, laat op Twitter haar ongenoegen blijken over het optreden van Kok. ,,Erg laag en vals om te beweren dat Johan jaarlijks één miljoen door de Foundation zou zijn betaald. Altijd zorgvuldige scheiding tussen Johans privé/commerciële activiteiten en fondsen bestemd voor de Foundation. Zoals steeds in verantwoording aan accountants en CBF gedeeld”, schrijft ze in haar tweet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →