Video: Tientallen bewoners geëvacueerd bij brand in appartementencomplex Maastricht

Print

Brand in appartementencomplex Maastricht; vijftig bewoners geëvacueerd. Video: Track’88

Maastricht / Itteren -

In een appartementencomplex aan het Erasmusdomein in Maastricht is donderdagavond brand uitgebroken. Tussen de tachtig en honderd bewoners zijn uit hun appartementen gehaald. Zij werden opgevangen in een gebouw van de gemeente Maastricht aan de Randwycksingel.

De brand ontstond rond kwart voor twaalf in de keuken van een appartement. Het gebouw werd ontruimd vanwege de grote rookontwikkeling op de gang in het complex.

Rond half drie in de nacht zaten de bewoners van de appartementen van het Erasmuscomplex in het gebouw van Sociale Zaken aan de Randwycksingel. Bewoners wachtten daar - sommigen gehuld in nachtjapon of kamerjas - zittend aan tafeltjes. Enkelen hadden hun huisdieren bij zich. Ze werden er door medewerkers van Handhaving en de politie geregistreerd. John van Elst is een van de bewoners die werd geëvacueerd. Die operatie verliep heel rustig en gecoördineerd, zegt hij. ,,En ik wacht nu op mijn roomservice’’, grapte hij. ,,Laten we er ook maar de humor van inzien. Er is gelukkig niets ernstigs gebeurd.”

Vlak voor vier uur in de ochtend maakte de officier van dienst van de brandweer bekend dat de bewoners van de etages A, D, E en F van Erasmuscomplex terug mochten naar hun appartement. Voor de bewoners van de etages B en C wordt per woning bekeken of dat kan. De brandweer besloot bij de evacuatie deuren in te trappen, waardoor de nodige schade is ontstaan. De brandweercommandant kreeg applaus toen hij vertelde dat hij besloten had tot het ‘forceren van de deuren’ , omdat hij het gevaar te groot vond dat er bewoners niet bereikt zouden worden. Bewoners werden in groepen terug begeleid.

Evacuatieoperatie

Huub Robeerst is een van de geëvacueerde bewoners. Hij is te spreken over de opvang. Hij miste echter de aanwezigheid van de burgemeester of een van de wethouders die de bewoners een hart onder de riem zou kunnen steken. Volgens bewoners zijn bij de evacuatieoperatie deuren van appartementen zwaar beschadigd omdat hulpverleners die hebben ingetrapt.

Lees verder onder de foto’s

Video: Tientallen bewoners geëvacueerd bij brand in appartementencomplex Maastricht
Foto: De Limburger
Video: Tientallen bewoners geëvacueerd bij brand in appartementencomplex Maastricht
Foto: De Limburger

Geen gewonden

Er raakte bij de brand niemand gewond. Drie bewoners zijn in een ambulance onderzocht vanwege ademhalingsproblemen. Het vuur was rond half twee uit. Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben Salvage en de brandweer de gangen van het appartementencomplex rond twee uur ’s nachts gecontroleerd op rook. Aan de hand van die uitslag werd besloten of de bewoners donderdagnacht nog terug kunnen naar huis of dat ze elders ondergebracht moeten worden. Bij metingen van de brandweer werden uiteindelijk geen grote hoeveelheden koolmonoxide aangetroffen in het appartementencomplex.

Lees verder onder de foto’s

Video: Tientallen bewoners geëvacueerd bij brand in appartementencomplex Maastricht
Video: Tientallen bewoners geëvacueerd bij brand in appartementencomplex Maastricht
Foto: De Limburger

Groot materieel

De brandweer was met groot materieel uitgerukt. Korpsen uit Maastricht, maar ook omliggende plaatsen waar onder Meerssen, Hulsberg, Valkenburg, Margraten en Beek waren ter plaatse om te ondersteunen. Volgens een woordvoerder van de brandweer waren er zeker veertig brandweermannen aanwezig en tien ambulances ingezet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen