Badgasten moeten vanaf volgende zomer toegangsgeld betalen voor bezoek aan populair strand

Print
Badgasten moeten vanaf volgende zomer toegangsgeld betalen voor bezoek aan populair strand

La Pelosa is erg in trek bij toeristen. Afbeelding: Getty Images

Het Italiaanse strand La Pelosa, op het eiland Sardinië, is een van populairste stranden ter wereld. Tijdens de zomerperiode wordt La Pelosa overspoeld door duizenden toeristen. Milieuexperts stellen vast dat de grote stroom bezoekers een negatieve impact heeft op het ecosysteem van het strand. De lokale autoriteiten hebben daarom besloten om toegangskaartjes in te voeren.

Onderzoekers hebben aangetoond dat La Pelosa, in de gemeente Stintino, ten onder dreigt te gaan aan zijn succes. Het idyllische strand, het oude torentje op een eilandje voor de kust en het helblauwe water lokken in de zomerperiode per dag gemiddeld zesduizend bezoekers naar La Pelosa. Dat is rampzalig voor het ecosysteem van het strand. De burgemeester van Stintino, Antonio Diana, heeft daarom besloten dat bezoekers voortaan moeten betalen om nog op het strand te mogen. Ook mogen er vanaf volgende zomer niet meer dan 1.500 strandgangers per dag op La Pelosa.

‘Overlast te groot’

,,We moeten erover waken dat het strand de volgende 500 jaar bewaard kan blijven. De overlast is nu te groot. Dit is het meest populaire strand op Sardinië, iedereen wil hier komen. Maar het geologische evenwicht is fragiel. We moeten aan de toekomst denken”, aldus Diana. ,,We denken aan vier euro per dag. Het geld dat hiermee wordt verdiend, zal opnieuw geïnvesteerd worden in het toezicht op en onderhoud van het strand”, klinkt het nog. De burgemeester benadrukt dat het voorlopig om een testperiode gaat.

Eerder beslisten de lokale autoriteiten al dat bezoekers niet mogen roken op het strand en geen strandlakens - of tassen mee mogen nemen. Op die manier wil de burgemeester voorkomen dat reizigers zand en schelpen meenemen naar huis als souvenir. Sardinië wordt al jaren geteisterd door toeristen die zakjes zand proberen mee te smokkelen.

Badgasten moeten vanaf volgende zomer toegangsgeld betalen voor bezoek aan populair strand
Het parelwitte strand La Pelosa. Foto: Getty Images

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen