Statenlid Van der Sande van Forum voor Democratie levert zijn zetel in

Print
Statenlid Van der Sande van Forum voor Democratie levert zijn zetel in

Cees van der Sande (links op voorgrond), in het midden Ruud Burlet. Afbeelding: Johannes Timmermans

MAASTRICHT / Itteren -

Statenlid Cees van der Sande van Forum voor Democratie levert zijn zetel in. Hij leefde al langere tijd in onmin met zijn eigen fractie. „Mijn politieke ambitie is in korte tijd helaas te veelvuldig verstoord door het moeten bedrijven van politiek binnen eigen gelederen in plaats van daarbuiten.”

Cees van der Sande, die meteen na de verkiezingen van maart een prominente rol speelde en ook meeonderhandelde over het regeerakkoord, liet zich al een tijd niet meer zien in het provinciehuis. De Maastrichtenaar verwijt zijn fractiegenoten dat ze afglijden tot een ‘Forum-light’. Hij had er ook moeite mee dat vanuit het Limburgse smaldeel kritische noten werden gekraakt over uitlatingen en opvattingen van landelijk partijleider Thierry Baudet.

Lees ook: ‘Interne kwestie’ splijt Forum voor Democratie in Limburg

Adempauze

Van der Sande lastte een ‘adempauze’ in, in de hoop dat zijn fractie ‘tot bezinning’ zou komen. Dat is kennelijk niet gelukt, vrijdagochtend werd zijn ontslagbrief openbaar gemaakt. Hij wil zijn brief niet nader toelichten. „Zij moeten verder met Limburg. Ik heb beloofd het rustig te houden”, zegt hij.

Forum-gedeputeerde Ruud Burlet betreurt het vertrek van Van der Sande, volgens hem één van de founding fathers van de Limburgse afdeling. „Hij heeft mij destijds binnengehaald. Ik heb hem heel erg hoog zitten. Cees heeft een belangrijke rol gespeeld bij de coalitieonderhandelingen.” Volgens Burlet sloten de verwachtingen van de Maastrichtenaar niet aan bij de politieke realiteit op het gouvernement. „Cees had hoge doelstellingen, hij zat er bijna filosofisch in. Zo ontstond er een conflict tussen wat hij wilde en wat in praktijk mogelijk is. Dat werkte niet binnen een club die net bij elkaar was. We waren meer met interne dan met externe politiek bezig.”

Actief

Fractievoorzitter Simone Kerseboom noemt het vertrek van Van der Sande jammer. „Gelukkig blijft hij actief voor de partij. We zijn hem dankbaar voor zijn harde werk.”

Roel Westhoff uit Nuth zal Van der Sande vervangen, hij wordt op 13 december geïnstalleerd. Westhoff was nummer twaalf op de kandidatenlijst bij de Statenverkiezingen. De drie kandidaten voor hem hebben volgens Kerseboom bedankt.