Cantate Brunssum zoekt nog een kleine 100 vocalisten voor uitvoering Mozart

Print
Cantate Brunssum zoekt nog een kleine 100 vocalisten voor uitvoering Mozart

Zangkoor Cantate repeteert. Afbeelding: Françoise Petersen

Brunssum -

Als je op dinsdagavond langs de Fatimakerk in de Essenstraat in Brunssum loopt, komen je bijzondere kleurklanken tegemoet. Volg je dit modieuze gezang, dan kom je vanzelf bij een deur aan de zijkant van de kerk. Een steile, smalle trap leidt je naar boven, waar een serene sfeer heerst, veroorzaakt door dames en heren die onder begeleiding van dirigent Jan Ezendam, de juiste toon weten neer te zetten.

Raymond Janssen is voorzitter van het gemengd zangkoor Cantate van de Fatimaparochie in Brunssum, dat in 2020 haar 60-jarig jubileum gaat vieren. „Om dat te vieren hebben we een speciaal programma samengesteld voor ons jubileumjaar”, vertelt hij, „met als kers op de taart een Mozartconcert, waarvoor we een projectkoor opstarten. We hebben geluk met onze dirigent. Hij is als docent verbonden aan het Conservatorium in Maastricht. Voor dit project zijn studenten aangetrokken die als solisten dan wel instrumentalisten zich echt kunnen bewijzen. Op dit moment bestaat het orkest uit meer dan twintig personen en dat is een mooi aantal. We zijn echter nog op zoek naar zangers en zangeressen om ons projectkoor uit te breiden. Als het geheel compleet is, dan zouden we al in januari kunnen starten met repeteren. Iets om naar uit te kijken.”

Krönungsmesse

„Hoog op onze wensenlijst staat de Krönungsmesse”, vervolgt secretaris en vicevoorzitter Jan van den Heuvel, die net als Raymond ook meezingt. „Deze Messe, heeft Mozart gecomponeerd aan het hof van de aartsbisschop van Salzburg. Dit opus heeft deze naam gekregen, omdat het tijdens de kroning van Keizer Leopold II tot koning van Bohemen ten gehore is gebracht. Het mag duidelijk zijn: onze dirigent is fan van Mozart en weet zijn enthousiasme op ons over te brengen, wat de sfeer alleen maar ten goede komt.”

Uitdaging

„Om dit stuk en ook andere Mozartcomposities te kunnen uitvoeren, zijn we dus nog op zoek naar vocalisten. Het liefst mensen die al bekend zijn met de stukken, want het zijn composities met een flinke uitdaging. We zijn een kerkelijk koor, maar men hoeft niet christelijk te zijn om mee te mogen doen. Iedereen is welkom. Als men maar bereid is zich in te zetten, dan zijn wij bereid te begeleiden waar het nodig is. We hebben nu vijfenvijftig koorleden, maar hopen dit aantal te kunnen uitbreiden naar honderd tot honderdtwintig voor dit muziekproject. Als ze overigens na het project willen blijven, dan zijn ze natuurlijk van harte welkom.”

Jubileumjaar

„Ons jubileumjaar start met Pasen. We beginnen dan met een feestelijke opluistering. We zingen een andere mis van Mozart met solisten en een orkest. Op Koningsdag treden we op met fanfare Sint Barbara uit Brunssum. Zij vieren volgend jaar ook een jubileum en het leek ons allen mooi om samen een uitvoering te geven. Op Korendag zullen we ook present zijn met onze stemmen, zoals vorig jaar ook al het geval was. Zondag 11 oktober 2020 is dan de grote dag waarbij het Mozartconcert uitgevoerd zal worden in de Fatimakerk in Brunssum. Dit kan dan gratis bezocht worden. Wij doen dit uit passie en brengen die dag graag ons repertoire van Mozart ten gehore, met als pronkstuk de Krönungsmesse. Ik weet nu al dat dit genieten wordt voor iedereen.

Meer informatie/inschrijven: secretaris@cantate-brunssum.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →