Floddergatslezing en filmvoorstelling Bommen op Venlo en Blerick

Print
Floddergatslezing en filmvoorstelling Bommen op Venlo en Blerick

De Picardie (richting Parade) met de getroffen woningen.

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Bij City Cinema in Venlo vindt dinsdag 19 november de Floddergatslezing en filmvoorstelling Bommen op Venlo en Blerick plaats. Publiek is welkom om 15 en 20 uur.

De laatste maanden van 1944 zijn dramatisch voor Limburg. Het zuiden en delen van het westen van de provincie worden vanaf 12 september bevrijd, later in de winter loopt het front vast. Terwijl mensen in bevrijd Limburg hun bevrijding vieren, wordt bezet gebied geconfronteerd met honger, kou, ontbering, repressie, oorlogsgeweld, razzia’s, deportatie en gedwongen evacuatie.

Venlo en Blerick vormen een hoofdstuk apart, een dieptriest hoofdstuk. Tussen vrijdag 13 oktober en zondag 19 november 1944 wordt de stad getroffen door een serie bombardementen. Het doel van de geallieerde luchtaanvallen zijn de strategische Maasbruggen. Die worden echter niet geraakt. De bommen vallen op de beide stadsdelen. De balans: 285 doden en 177 gewonden. Honderden mensen worden dakloos. Op 25 november blazen de Duitsers zelf de bruggen op. Het is het voorspel van de bevrijding van Blerick. Vijfenzeventig jaar later, op 19 november aanstaande, staat deze bewogen periode uit de Tweede Wereldoorlog centraal tijdens ‘Bommen op Venlo en Blerick’.

Sef Derkx deed onderzoek in de archieven, las oorlogsdagboeken en interviewde voor zijn historische kroniek Floddergats ooggetuigen van de bombardementen. De aangrijpende, persoonlijke verhalen vormen de kern van zijn lezing. De verwoestende werking van de bombardementen is vastgelegd in de iconische documentaire Venlo 1945 - beter bekend als de Puinfilm – en enkele korte documentaires, die eveneens worden vertoond.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen