Justitie eist boete van zeven ton tegen Kerkraadse huisjesmelker

Print
Justitie eist boete van zeven ton tegen Kerkraadse huisjesmelker

Joep J. (voorgrond), twee van zijn kinderen en een reeks andere verdachten tijdens een regiezitting in april 2012. Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

Kerkrade / Eygelshoven -

Wegens onder meer grootschalige vastgoedfraude, witwassen en belastingfraude moet huisjesmelker Joep J. (68) uit Kerkrade een boete krijgen van 684.750 euro. Daarnaast moet de rechtbank hem een jaar voorwaardelijke celstraf opleggen.

Dat eiste het openbaar ministerie vrijdag voor de rechtbank in Roermond. De strafeisen tegen tien medeverdachten varieerden van vrijspraak en boetes tot werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. „Alle verdachten hebben zich uit geldelijk belang laten verleiden tot het plegen van strafbare feiten en dat kan zich nog steeds voordoen.”

Lees ook: Rechter over Kerkraadse pandjesbaas Joep J.: ‘Aan de ene kant een toffe peer, anderzijds een engerd’

In eerste instantie had het OM in 2012 tegen J. drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM werd toen niet-ontvankelijk verklaard wegens enkele juridische doodzondes. Het gerechtshof tilde daar minder zwaar aan en verwees de zaak terug naar de rechtbank Limburg. Onder meer vanwege het lange tijdsverloop - de zaak sleept al tien jaar - acht het OM het nu niet meer opportuun om een onvoorwaardelijke celstraf te eisen.

Mindere rol

Wel zijn zijn echtgenote, zoon en een van zijn dochters in de ogen van justitie medeschuldig. Tegen hen eisten officieren Resie Peters en Henk Peters vier weken voorwaardelijke celstraf plus een werkstraf van tachtig uur. Zij spelen weliswaar „een mindere rol, maar moeten op de hoogte zijn geweest van de praktijken van J.”

Landlord

Joep J. wordt onder meer verdacht van grootschalige vastgoedfraude, witwassen, belastingfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en het faciliteren van hennepteelt. Dat laatste feit is volgens het OM inmiddels verjaard. J. wordt gezien als de spil in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Landlord. Zelf ontkende hij vorige week tijdens de behandeling van de zaak alles of zei zich zaken niet meer te kunnen herinneren. Het OM hecht „geen waarde” aan zijn verklaringen.

Lees ook: Pandjesbaas Joep J.: ‘Nooit grote bedragen onder de tafel’

Voor justitie staat vast dat hij de „organisator, leider en initiatiefnemer is en veelal misbruik maakt van kwetsbare personen in onze samenleving. Kennelijk wil hij het kwalijke van zijn handelen niet inzien.” Op enig moment zou J. ongeveer tweehonderd panden in zijn bezit hebben gehad, veelal in Kerkrade, maar ook in onder meer Heerlen, Landgraaf en Simpelveld. Een aantal van deze panden wordt gelinkt aan hennepteelt en -handel. Op de meeste van deze panden ligt nog steeds beslag.

Uitspraak

Overigens doet de rechtbank pas op 9 maart uitspraak in de zaak. In de zaak tegen Joep J. moet namelijk nog een getuige worden gehoord, op verzoek van de verdediging. Het gaat om een in Duitsland wonende aannemer, die volgens J. een van zijn panden voor ruim 60.000 euro opknapte na een brand. Hij zou dit bedrag contant hebben betaald en diende volgens justitie vervolgens een valse factuur in bij zijn verzekeraar. De aannemer heeft eerder verklaard dat hij nooit in Kerkrade heeft gewerkt. Het feit dat hij in Duitsland woont, maakt het horen van hem als getuige juridisch ingewikkeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen