Auteur moet Cruijff-biografie rectificeren, boek hoeft niet uit de handel

Print
Auteur moet Cruijff-biografie rectificeren, boek hoeft niet uit de handel

Afbeelding: ANP

De rechter heeft in kort geding bepaald dat het omstreden boek over Johan Cruijff niet uit de handel hoeft. Wel moet auteur Auke Kok een gewraakte passage rectificeren. De rechter noemt de beschuldiging dat Cruijff jaarlijks 1 miljoen ontving ‘evident onrechtmatig’.

Volgens de rechter zijn het imago van Cruijff en het belang van de Foundation aangetast. ,,In het boek wordt gesteld dat de Foundation een miljoen euro betaalt aan Cruijff. Dat is schadelijk voor de fondsenwerving.”

Lees ook: Cruyff Foundation naar de rechter om beschuldigingen in biografie

Het boek hoeft dus niet uit de handel. Door alle publiciteit die dit kort geding genereert zal het publiek te horen krijgen dat Kok zich heeft vergist. Dan is de onjuistheid ook snel de wereld uit. In alle volgende drukken van het boek moet de gewraakte passage worden geschrapt. Er moet ook een inlegvel in het boek. Daarbij gaat het om ‘een vel dat er niet makkelijk uitwappert’, benadrukt de rechter.

Wederhoor

De rechter: ,,Het gaat om een beschuldiging in een Nederlands boek. De lezer zal die uitlating opvatten alsof Cruijff jaarlijks een miljoen euro ontvangt van de Foundation die dat geld in zou moeten zetten voor gehandicapten. Er is geen wederhoor gepleegd terwijl het wel om een ‘explosieve beschuldiging’ gaat. Kok zei dat hij dat niet deed omdat de Foundation niet wilde meewerken aan het boek. Dat is een onvoldoende reden. Bij een ernstige beschuldiging als deze past wederhoor.”

Het gaat volgens de rechter weliswaar maar om één zin, maar het gaat niet om zomaar een zin. ,,Het is een ernstige beschuldiging en die kun je niet doen zonder wederhoor. Geen goed journalistiek gebruik dus. De Foundation is bovendien een erkend Goed Doel. Dat komt op de tocht te staan door de beschuldigingen in het boek. De mogelijkheid van schade is zeer aannemelijk.”

Twijfel

De Cruyff Foundation eiste vrijdag dat het boek uit de handel wordt gehaald. In een kort geding werd de rechter om ingrijpen gevraagd. In zijn boek stelt Auke Kok dat Cruijff jaarlijks 1 miljoen euro ontving van de Foundation. Inmiddels twijfelt hij aan die claim, gaf hij vrijdagmiddag schoorvoetend toe in de rechtszaal.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt dat Schot #16. Video: De Limburger