‘Roermond en Echt-Susteren willen toezicht op kartbanen’

© Getty Images

Dertien gemeenten, waaronder Echt-Susteren en Roermond, willen dat er een vorm van toezicht of keuring komt van kartbanen. Dat meldt RTL Nieuws na een inventarisatie.

Redactie

In de dertien gemeenten is een kartbaan gevestigd. Nu is er geen toezicht en belanden jaarlijks ongeveer zeshonderd mensen op de spoedeisende hulp door een kartongeluk, aldus RTL.

Terwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel achtbanen, kermisattracties en speeltoestellen controleert, geldt voor kartbanen een uitzondering. Alle indoor kartbanen in Nederland houden er andere regels op na. Bij de een mogen kinderen van zes jaar al karten, bij een ander mag dat pas vanaf dertien jaar.

„Als ik kijk naar het overzicht van ongelukken bij kartbanen, dan is dit aanleiding om te zeggen: daar moeten regels voor zijn”, zegt burgemeester burgemeester Theo Weterings van Tilburg. Ook de kartbaangemeenten Echt-Susteren, Roermond, Utrecht, Uden, Winterswijk, Hellendoorn, Middelburg, Heerenveen, Groningen, Gorinchem, Duiven en Enschede zijn hiervoor.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zegt te bekijken of geldende regels moeten worden aangepast. Hij hakt in december knopen door.