Politie pakt Pegida-voorman op bij intocht Sint in Apeldoorn

Edwin Wagensveld wordt aangehouden © ANP

De politie heeft bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn Pegida-voorman Edwin Wagensveld aangehouden. Ook enkele aanhangers van Pegida zijn opgepakt en in een politiebusje afgevoerd.

Redactie

Pegida is voorstander van Zwarte Piet. Wagensveld was zelf ook verkleed als Zwarte Piet. De club was met tien man aanwezig. De politie greep in toen de demonstranten niet naar het hun toegewezen vak wilden gaan, zegt een politiewoordvoerster.

Op het Stationsplein in Apeldoorn hadden zich rond het middaguur ongeveer duizend mensen verzameld. Er was veel politie op de been gebracht.

Een groep supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles uit Deventer werd bij de stadsgrens tegengehouden. Zij kregen een plek in een van de twee demonstratievakken langs de route.

© ANP

Stoomtrein

Intussen meldde zich ter plekke ook degene om wie het was begonnen: Sinterklaas. De goedheiligman en zijn pieten arriveerden aan het begin van de middag op het Stationsplein. Dit keer kwamen zij niet zoals gebruikelijk met Pakjesboot 12, maar met een stoomtrein. Het Apeldoorns Kanaal bleek namelijk te klein voor de boot.

Na de aankomst trok de sint met zijn gevolg door de binnenstad naar het Raadhuisplein.