Test van Elsevier: Laurentius in Roermond is beste ziekenhuis van Nederland

© archief John Peters

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is door Elsevier Weekblad tot het beste ziekenhuis van Nederland uitgeroepen.

Will Gerritsen

Het Laurentius deelt zijn eerste plaats met het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, zo blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuistest van het opinieweekblad.

Volgens directeur Marja Weijers van het Roermondse ziekenhuis is de titel „een bekroning op het werk van al onze medewerkers en specialisten. We zijn er hartstikke blij mee.” Maandag wordt in het Laurentius op vlaai getrakteerd.

Elsevier heeft in zijn onderzoek vooral de medische zorg (veiligheid van de behandelingen en de effectiviteit) van de ziekenhuizen beoordeeld. Ook keek het blad naar de patiëntgerichtheid, zoals praktische dienstverlening en de lengte van de wachtlijsten. Op al deze aspecten scoort Laurentius maximaal.

De ziekenhuizen in Venlo/Venray (VieCuri), Weert (Sint Jans Gasthuis) en Sittard/Geleen en Heerlen (Zuyderland) scoren bovengemiddeld, waarbij het Sint Jans Gasthuis beter presteert dan in 2018. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum scoort net zoals de meeste andere academische ziekenhuizen ondermaats en doet het hiermee slechter dan vorig jaar.

In een verklaring van de toppositie van het Roermondse ziekenhuis verwijst Laurentius-directeur Weijers naar de niet al te grootschalige omvang van de organisatie. „We kunnen zo naar de huisartsen korte lijnen aanhouden. Het ziekenhuis is ingebed in de regio en onze relatie met instellingen en patiënten is heel goed. Een belangrijke succesfactor is onze patiëntgerichtheid, waarin we ook onze vrijwilligers trainen.”

Verder zegt Weijers dat specialisten steeds meer in overleg met de patiënt over de medische behandeling beslissen. „Patiënten ervaren dit beleid als positief.”

Elsevier bekeek trouwens ook de financiële stabiliteit van de ziekenhuizen, op grond van hun jaarverslagen over 2018. Alle Limburgse ziekenhuizen scoren hierin redelijk tot goed, met opnieuw het Laurentius als de beste.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal