Veel politie op de been, weinig demonstraties bij intochten van Sinterklaas

Nijmegen, zaterdagmiddag. © ANP

In diverse steden was zaterdagmiddag veel politie op de been gebracht bij intochten van Sinterklaas, maar over het algemeen vertoonden zich weinig betogers. Veel intochten zijn alweer achter de rug.

Redactie

In Eindhoven waren veel agenten te zien, maar Kick Out Zwarte Piet (tegen Zwarte Piet) zag ervan af hier te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) was afgehaakt. De belangstelling voor de intocht lijkt in Eindhoven een stuk lager dan in voorgaande jaren. Sommigen zeggen dat mensen thuisblijven om niet in demonstraties verzeild te raken.

Lees ook: Politie pakt Pegida-voorman op bij intocht Sint in Apeldoorn

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag in zes steden de straat op „voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme”. Dat zijn Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 ‘zwarte piet-vrij’ te zijn. In Dordrecht verzamelden ongeveer twintig KOZP-aanhangers zich in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken leken mild gehouden, met onder meer: ‘Feest voor ieder kind’.

Geschreeuw

Onder meer in Leeuwarden en Groningen liepen de gemoederen op. In Leeuwarden stond een handvol demonstranten van KOZP in een speciaal vak, maar daarbuiten stonden veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie was in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie heeft een aantal mensen tegengehouden die met ‘verkeerde intenties’ naar het plein wilden gaan. Er is niemand gearresteerd.

Eenzelfde beeld was te zien in Groningen. Daar stonden zo’n 200 activisten van KOZP in een vak, met daaromheen honderden hooligans en voorstanders van Zwarte Piet. De twee groepen werden gescheiden door een linie van agenten, ME’ers en acht politiepaarden. Nadat de sint was gepasseerd, verdwenen beide groepen weer snel. Voor zover bekend is ook hier niemand aangehouden.

In Nijmegen kwamen ongeveer honderd tegenstanders opdagen. Bij het demonstratievak posteerden zich mensen van Amnesty International om te kijken of het recht op demonstreren werd gefaciliteerd. Waarnemers meldden zich ook in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen.

Ook in Den Haag was veel politie op de been. Agenten hebben een aantal motorrijders aangesproken en gecontroleerd die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal