Lastige nachtelijke Van Hornerally gestart in Altweerterheide

De deelnemers van de Van Hornerally starten in het donker. Zij vertrokken in Altweerterheide. © Fotografie Kuit

Zestig teams met hoofdzakelijk oldtimers zijn zaterdagavond gestart voor de 64ste editie van de Van Hornerally. Omdat de wedstrijd in het donker wordt verreden is het voor de minder ervaren deelnemers aan de autorally al een hele uitdaging om de uitgestippelde route aan de hand van kaarten helemaal correct uit te rijden.

Jan Hensels

De kaarten waarmee de navigator de exacte route moet zien te vinden die de bestuurder dient te rijden, stammen uit de jaren zestig. Dat maakt het extra moeilijk, omdat bijvoorbeeld recentere aanpassingen aan wegen zoals rotondes er niet opstaan. Ook het gegeven dat de tocht in het donker wordt verreden en voor een klein deel over onverharde wegen maken de wedstrijd volgens de organisatie lastiger dan de overdag verreden tochten. Zo moeten deelnemers bij de onverharde stukken weg onder meer oppassen voor boomstronken en kuilen.

De rally kent drie categorieën oplopend in lengte en moeilijkheidsgraad: tour, sport en expert. De tourvariant is bedoeld voor minder ervaren deelnemers en heeft een lengte van 140 kilometer. De sportvariant gaat over 165 kilometer en de experttocht voor ervaren rallyrijders omvat 180 kilometer. De deelnemers zijn gemiddeld tussen de zes en zeven uur onderweg. Ergens halverwege is er een verplichte stop van een uur om te eten. De rally gaat deels ook over het aangrenzende Belgische grondgebied.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal