Open dag bij Modelspoorweg Vereniging in Venlo

Liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen tijdens de open dag van de Noord-Limburgse Modelspoorweg Vereniging. © Noord-Limburgse Modelspoorweg Vereniging

De Noord-Limburgse Modelspoorweg Vereniging (NLMV) houdt op zondag 24 november weer haar jaarlijkse open dag van 11.00 tot 16.00 uur in hun clubgebouw op het terrein van de Zorggroep Noord-Limburg nabij de Witte Steen. De route is bewegwijzerd vanaf de Kaldenkerkerweg (voorbij het voetbalstadion van VVV) in Venlo.

Redactie

Omdat de NLMV veel modelspoor gerelateerde spullen over heeft, zijn er dit jaar meer verkooptafels dan op andere open dagen. Van diverse tijdschriften tot treinen en huisjes om echt mee te spelen. Vanwege de uitbreiding van de tafels, rijden er minder treinen dan voorgaande jaren. Toch blijft er volgens de organisatie nog genoeg te zien voor liefhebbers. Op een van de banen is de wagenwerkplaats van Blerick nagebouwd. Wat verderop is het oude station van Venlo te bewonderen. Daartussen natuurlijk de oude brug over de maas. In het gebouw is ook een demonstratiebaantje aanwezig. Geheel digitaal geautomatiseerd. Zonder tussenkomst van de mens zoekt de lok zijn weg over de sporen. Het besturingsprogramma zorgt ervoor dat de locomotieven niet met elkaar in conflict komen. Alles is transparant en zichtbaar. De leden geven daarnaast graag tekst en uitleg over deze manier van een modelbaan besturen. Ook op de grote clubbaan rijden de treinen, na een lang leerproces, inmiddels digitaal van A naar B. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het computerprogramma Rocrail. Echte stoomtreinen met bijbehorende Nederlandse rijtuigen en goederenwagon rijden nu zelfstandig in blokken hun rondjes. Er zijn ook modelbanen in diverse stadia van de bouw te bewonderen. De grote Märklin-modelbaan krijgt langzaam vorm en ook station Blerick met de Blerickse Brugstraat staat in de steigers. Het eerste huizenblok, dat 75 jaar geleden onder een bommentapijt verdween, is bijna klaar. Alle modelspoorafmetingen zijn te vinden in het clubgebouw: Van spoor HO tot spoor I met alles er tussenin.

Wie niet in de gelegenheid is om de open dag te bezoeken, is iedere maandagmiddag en -avond welkom in het clubgebouw. De entree tijdens de open dag bedraagt € 2,-.