Elf arrestanten intocht Sinterklaas Apeldoorn weer op vrije voeten

© EPA

De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan waarna de politie ze aanhield. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

Redactie

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. Er kwamen 25.000 mensen op het festijn af. Politie en burgemeester toonden zich tevreden. Een 41-jarige vrouw uit Rheden was aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

Lees ook: Politie pakt Pegida-voorman op bij intocht Sint in Apeldoorn

Donderdag en vrijdag hield de politie drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

Demonstratie

Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde zaterdag in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich zaterdag hebben uitgesproken voor een „sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting”. Wel zijn de KOZP’ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

Ook zondag zijn er nog intochten van de sint, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

Lees ook: Activisten tegen Zwarte Piet opgepakt vanwege opruiing en bedreiging

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal