Nieuwe treinen gevoeliger voor vrieskou

© ANP XTRA

Nieuwe treinen vol elektronica zijn gevoeliger voor vrieskou dan oudere generaties. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail, meldt De Telegraaf. „We zien in metingen van punctualiteit een duidelijk verband. Recent gebouwde treinen zijn vaker kwetsbaar voor extreem winterweer, zoals ijzel op de bovenleiding.”

Redactie

De cijfers over langere perioden geven volgens ProRail aan dat moderne, computergestuurde treinen gemiddeld meer last van kou en hitte hebben dan eerder gebouwde treinen die relatief wat degelijker lijken.

„Het gaat niet om één bepaald type trein of fabrikant, maar over de hele linie zien we dit verschijnsel op Nederlandse spoortrajecten. Dat ligt waarschijnlijk aan de soort stroomafnemers die in bepaald weer sneller storingen vertonen. We proberen dit probleem op te lossen”, zegt een ProRail-woordvoerder in De Telegraaf.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal