Lezing: ‘Achterkant van de Bevrijding’

© Archief Sittard-Geleen

Stadsarchivaris Peer Boselie geeft op dinsdag 19 november vanaf 20.00 uur in het museum van bedevaartsoord Pater Karel in Munstergeleen een lezing getiteld ‘Achterkant van de Bevrijding’. De voordracht is gratis toegankelijk.

Jeroen Janssen

Op het moment dat Sittard en omgeving 75 jaar geleden werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, de bezetting.

Nu brak voor de Selfkant een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught met vele doden als gevolg tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen de oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland.

In het museum van bedevaartoord pater Karel, dat als centraal thema ‘aandacht’ draagt, is hieraan een kleine foto-expositie (aangevuld met historisch filmmateriaal) gewijd die tot 5 december loopt. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken dinsdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.

In de lezing gaat Peer Boselie in op de periode 1944-1963, met speciale aandacht voor de periode 1944-1945, waarin de inwoners van de Selfkant door het geweld in de wereld verspreid werden over honderden vierkante kilometers.

De lezing is gratis toegankelijk. Het museum is te bereiken via de tuin van het bedevaartsoord, dat is gelegen op de kruising Pater Karelweg en P.C. Houbenstraat in Munstergeleen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal