Venetië voor derde keer in week overstroomd

Print
Venetië voor derde keer in week overstroomd

Afbeelding: EPA

Zoals voorzien is de oude binnenstad van Venetië zondag voor de derde keer in een week tijd overstroomd. Het waterpeil steeg tijdens hoogwater tot zo’n 1,50 meter, waardoor opnieuw 70 procent van de stad blank kwam te staan, maakte burgemeester Luigi Brugnaro bekend.

Op beroemde plaatsen als het San Marcoplein, dat op het laagste punt van de stad ligt, staat een laag water.

Lees ook: Venetië getroffen door zwaarste overstroming sinds 1966; zeker één dode gevallen

Het plein is gesloten, net als musea in de historische Italiaanse stad, die tot het beschermde Unesco-werelderfgoed hoort. Ook het verkeer ligt er grotendeels plat. Brugnaro riep iedereen op voorzichtig te zijn, maar zei dat de situatie wel onder controle is.

De burgemeester legt een direct verband met klimaatverandering, aangezien door de opwarming de zeespiegel stijgt, met ernstige gevolgen voor Venetië en andere kustplaatsen. Brugnaro wil in zijn stad een internationaal centrum voor klimaatonderzoek oprichten. „Ik wil een oproep doen aan de wetenschappers: kom hier naartoe”, zei hij.

Video: Twitter

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →