Proef in Maastricht met virtuele melding bij agent ‘Wout’

© politie

Inwoners van Maastricht kunnen deze maand geluidsoverlast melden bij de politie door te chatten met een virtuele agent, ‘Wout’. Het gaat om een proef. De politie wil hiermee de drempel verlagen om van relatief eenvoudige zaken melding te doen.

Vikkie Bartholomeus

In het chatgesprek kan aangegeven worden welke geluidsoverlast wordt ervaren, hoe lang het speelt en andere omstandigheden. Op basis van deze gegevens maakt ‘Wout’ een inschatting van de urgentie. Elke melding die binnenkomt wordt tijdens de proefperiode nog gecontroleerd door een medewerker van de politie. Als een chatgesprek niet goed loopt, wordt automatisch doorgeschakeld naar een politiemedewerker.

De proef loopt ook in Den Haag, Hengelo, Rotterdam-IJsselmonde en Zwolle. Het is het vervolg op een experiment met een virtuele agent in Hengelo, waar inwoners rond de jaarwisseling melding konden maken van vuurwerkoverlast. Vanuit het hele land kan ook via ‘Wout’ melding gedaan worden van gijzelsoftware en helpdeskfraude; de politie doet dit niet zozeer om meteen in actie te komen, maar om een beter beeld te krijgen van deze vorm van criminaliteit.

www.politie.nl/wout

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal