Grondprijzen voor huurwoningen omlaag in Horst aan de Maas

Horst aan de Maas wil bouw van huurwoningen vlot trekken. © Gé Hirdes

Het Horster college van B en W wil de grondprijzen voor huurwoningen omlaag schroeven om de bouw van nieuwe huizen vlot te trekken. De grond voor koopwoningen wordt juist weer een tientje per vierkante meter duurder.

Angela Janssens

Bedoeling van de prijsverlaging is, dat kleine beleggers uit de regio huurwoningen in de kleine dorpen gaan bouwen. Veel kleine beleggers willen best investeren in kleinschalige projecten en kloppen bij de gemeente Horst aan de Maas aan. Maar vaak blijken de kosten voor dergelijke plannen zo hoog, dat het geld niet meer terugverdiend kan worden.

Bouwkosten

Volgens het Horster college komt dat onder meer doordat de bouwkosten de laatste jaren zijn gestegen. Ook worden er hogere eisen aan de te bouwen woningen gesteld. Toch wil de gemeente dat er kleine, private initiatieven in de dorpen gerealiseerd worden. Een daling van de grondprijs voor sociale woningen en markthuur zien B en W als oplossing.

Koopwoning

Daarom wil het college de grondprijs voor sociale huurwoningen verlagen van de huidige 160 euro per vierkante meter naar 135 euro. Voor projecten met markthuur wordt nu nog 185 euro per vierkante meter betaald en dat wordt 160 euro. Wie in Horst aan de Maas een koopwoning wil bouwen, gaat meer voor de grond betalen. Deze prijs staat al sinds 2010 op 215 euro per vierkante meter en dat wordt 225 euro per vierkante meter.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal