Meer dan 200 kerststallen te zien in Klooster Wittem

In klooster Wittem wordt een grote kerststallenexpositie gehouden. © Johannes Timmermans

Meer dan 200 kerststallen en kerstgroepen uit de hele wereld worden van 7 tot en met 29 december gepresenteerd in de Kloosterbibliotheek van Wittem. Het thema dit jaar is ‘De kerststal verbindt’.

Jeroen Janssen

De kerststallententoonstelling in Wittem wordt dit jaar op zondag 8 december om 13.30 uur officieel geopend door pastoor Ruud Verheggen van Eijsden. De pastoor is al jaren een verwoed kerststallenverzamelaar en heeft zijn mooiste kerststallen uitgeleend voor deze tentoonstelling. Zijn verhaal zal worden afgewisseld met trompet- en saxofoonmuziek van broer en zus Scott en Carmen Huppertz uit Eys.

Kribkesrondleiding

Op woensdag 11 en 18 december van 11.00-13.00 uur vindt er een speciale kribkesrondleiding plaats. Deze rondleiding voert langs de kerststallen in kerk, kapellen en kloosterbibliotheek. Tijdens de tour vertelt de gids bijzonderheden en mooie anekdotes. Ook wordt bij verschillende kerstgroepen even stilgestaan bij de kerstgedachte. De rondleiding eindigt met een bezoek aan de kerststallententoonstelling in de bibliotheek zelf. Er wordt nagepraat bij de koffie/thee met kerststol. De bijdrage is 10 euro per persoon. Aanmelden kan tot op de dag zelf tot 09.30 uur via telefoon 043-4501741.

De kerststal verbindt

Zo’n 800 jaar geleden maakt Sint-Franciscus de eerste kerststal, met Maria, Jozef, herders en schapen. Hij deed dit omdat hij begreep dat een kerststal dé manier is om het kerstverhaal te vertellen. Al snel werd de kerststal populair in heel Italië en daarna in de hele wereld. Iedere kerststal is anders, maar toch vertellen ze allemaal hetzelfde verhaal. Herkenbaar voor iedereen. De kerststal verbindt mensen. Bij dat thema wordt in de tentoonstelling stilgestaan.

In de periode van zaterdag 7 tot en met zondag 29 december is de kerststallententoonstelling geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Alleen op 8, 15, 22, 23 en 29 december is de tentoonstelling geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Entree is 3,50 euro inclusief koffie/thee. Kinderen gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal