Samen wonen, zorgen en oud worden in Kessel in een bijzonder woonzorgcomplex

Print
Samen wonen, zorgen en oud worden in Kessel in een bijzonder woonzorgcomplex

De voormalige dierenkliniek De Maasberg in Kessel wordt gesloopt om plaats te maken voor een woonzorgcomplex voor 25 Kesselnaren. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Kessel -

Drie Kesselnaren hebben een bijzonder plan voor een woonzorgcomplex met dertien woningen in hun dorp. Onder het motto ‘samen wonen, zorgen en op een zelf gekozen plek samen oud worden’ gaan zij aan de slag. De eerste stap is gezet. De villa van de voormalige dierenkliniek aan het Veersepad is gekocht.

Wat begon als een droom, nadenkend over hoe je oude dag er straks uit zal zien, krijgt langzaam maar zeker vorm. De Kesselnaren Ton Lennaerts, Henk Lenders en Sjors Fassotte - verenigd in de Stichting Onze Toekomst - zijn binnenkort eigenaar van de voormalige dierenkliniek De Maasberg in hun dorp. De verkoopakte passeert op 25 november aanstaande, zo is de planning. Het plan is de statige villa met uitzicht op de Maas te slopen om er een bij voorkeur energieneutraal woonzorgcomplex te bouwen. Een bijzonder complex. Er gaan twaalf stellen en een weduwe uit het dorp in de leeftijd van pakweg 55 tot 75 jaar wonen. Zij verkopen hun huis en kopen vervolgens hun stekkie in het complex. Voor de villa heeft de stichting meer dan de vraagprijs van 850.000 euro betaald. Hoeveel exact willen de drie niet zeggen. Hoeveel het totale project gaat kosten is nog niet duidelijk. De initiatiefnemers gaan voorzichtig uit van 4,5 tot 5 miljoen euro.

Contract

Tot zover de cijfers. De deelnemers tekenen een sociaal contract waarin staat hoe ze samen willen leven, zorgen en oud worden. „We hebben gelijkgestemden gevonden, maar echt nog niet bepaald wie de afwas doet of het vuil buitenzet”, zegt Ton Lennaerts. Alle deelnemers hebben een antispeculatiebeding getekend: onderverhuur en doorverkoop met het oog op winst maken is uit den boze. Er wordt straks niet alleen één gebouw neergezet met dertien wooneenheden, maar ook een gemeenschappelijke zorg- en ontmoetingsruimte voor bijvoorbeeld arts, fysiotherapeut of een gezamenlijk feestje. Met tuinen, een ondergrondse parkeerkelder en een eigen, interne zorgalarmering, hopen de Kesselnaren er heel oud te worden.

Vernieuwend

De gemeente Peel en Maas is nauw betrokken bij de planontwikkeling en enthousiast. De wethouders Ron Wanten (CDA, Wonen) en Anget Mestrom (Lokaal Peel en Maas, Zorg, Zelfsturing) waren vrijdag bij de presentatie. „Dit is uniek, heel vernieuwend. Dat mensen er samen voor zorgen dat ze in hun eigen dorp een mooi leven kunnen houden. Het plan past bij onze speerpunten: zelfsturing, diversiteit en duurzaamheid”, stelt wethouder Mestrom. De wethouder van Wonen ziet nóg een voordeel. Als de deelnemers straks hun huis verlaten, komt doorstroming op gang. Dat is mooi, want net als in veel kernen van Peel en Maas is er ook in het vergrijzende Kessel grote behoefte aan woningen voor jongeren.

Karakteristiek

De gemeente heeft als voorwaarde gesteld dat de nieuwbouw moet passen in de omgeving. Aan het Veersepad - een top woonlocatie tussen het veerpont en kasteel in Kessel - liggen veel fraaie villa’s. Henk Lenders: „We hebben gekeken of het haalbaar is het karakteristieke gebouw te behouden. Dat is helaas niet haalbaar. Het gebouw is te klein voor ons doel en de bouwkundige staat is te slecht. We gaan wel proberen karakteristieke elementen te hergebruiken in de nieuwbouw.”

Samen wonen, zorgen en oud worden in Kessel in een bijzonder woonzorgcomplex
De stichting Onze Toekomst bekijkt of karakteristieke elementen van de oude dierenkliniek terug kunnen komen in de nieuwbouw. Foto: Mara van den Oetelaar

Als alles meezit, hopen de Kesselnaren er over pakweg tweeënhalf jaar samen te wonen. Een architect moet nog worden gekozen. Het bestemmingsplan vraagt ook nog om aanpassing. Ton Lennaerts wacht nog even met verhuizen. Hij woont nog prima in Kessel. Maar hij heeft wel al een optie genomen als er in de toekomst wat vrijkomt. Sjors en Henk gaan wel verkassen. Sjors vat het hele idee als volgt samen: „Het gaat erom dat we op deze wijze zolang mogelijk de regie houden over ons leven.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen