Het is hier prachtig

Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart

Print
Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart

Sonja Crivelli-Geelen uit Maastricht woont na vele omzwervingen nu in Italië. Vanuit haar woonplaats Varese is ze binnen een uur in shoppingwalhalla Milaan. Afbeelding: Sonja Crivelli-Geelen

Maastricht -

Jaarlijks kiezen verschillende Limburgers voor het avontuur in het buitenland. In de rubriek ‘Het is hier prachtig’ legt een aantal uit waarom. Deze week: Sonja (47) Geelen uit Maastricht woonde overal: Engeland, Zwitserland, België, Dubai. Als er een baby op komst is, verruilen zij en haar man Marco de woestijn voor Varese in Italië.

Heel wat omzwervingen heeft Sonja Crivelli-Geelen (47) gemaakt. Ze woont al meer dan de helft van haar leven - dik 25 jaar - in het buitenland. „Dat krijg je als student aan de hotelschool”, lacht de van oorsprong Maastrichtse.

„Ik kwam in Groot-Brittannië terecht voor stage, in schitterende vijfsterren hotels in Bath en Oxford. Ik was nog geen drie weken in Engeland of het was raak. Ik was tot over mijn oren verliefd op Marco, een Italiaan met groene ogen, die ook in het hotel werkte.” De liefde is wederzijds en samen werken de twee - letterlijk hoteldebotel - in heel Europa in de chiqueste hotels. „Telkens in hetzelfde land, maar wel in andere hotels. We denken dat het niet goed is om als stel op één plek te werken.”

Bourgondische Limburger

Uiteindelijk komt het koppel in Dubai terecht. Na vier jaar is Sonja in verwachting. „Toen dachten we: wat doen we? Nu is het tijd om te settelen. Dubai is een fascinerende plek, maar na vier jaar was ik die voortdurende hitte moe. Ook misten we de seizoenen.” Daarop besluiten ze terug te keren naar het geboorteland, en zelfs de geboorteplaats, van Marco: Varese. Sonja past zich moeiteloos aan. „Ik voelde me meteen thuis. Ik zie altijd het mooie van een plek. Het land is prachtig en ten opzichte van Nederland is het hier lekker zonnig. En vergeet vooral het heerlijke eten en drinken niet hè? Als bourgondische Limburger zit ik hier wel op mijn plaats.”

Problemen met integreren heeft ze niet gehad, ondanks haar gebrekkige Italiaans in de begintijd. „Italianen zijn erg nieuwsgierig, benieuwd waar je vandaan komt. Dan heb je al gauw gespreksstof.” Een voordeel voor Sonja is ook dat Varese een stuk dichterbij Maastricht ligt dan Dubai. „Ik rij of vlieg drie, vier keer per jaar op en neer. Tien uurtjes rijden en ik ben bij mijn ouders. Mijn hart ligt ondanks al die jaren nog steeds voor een groot stuk in Maastricht.” Het eerste wat Sonja eenmaal in Limburg doet? „Een rondje Maastricht om herinneringen op te halen en dan een bitterbal op het Vrijthof. Die hebben ze in Italië niet.”

Haar familie mist ze het meest. „En dat alles in Nederland beter geregeld is. Italianen zijn iets minder georganiseerd. In Limburg heb je het Limburgs keteerke, maar in Italië... Ik krijg van mijn baas - ik werk als verantwoordelijke voor een congrescentrum - wel eens te horen: doe eens wat minder Nederlands. Rustig aan, het hoeft niet perfect. Dat is wennen. Ik probeer minder direct te zijn en een vraag heel aardig te verpakken in meer dan één zin, dat werkt hier toch echt beter dan commanderen.”

Aan de Italiaanse rijstijl heeft Sonja zich niet aangepast. „Wat een richtingaanwijzer is, of voorsorteren, weten ze niet volgens mij. Vreselijk. Ik blijf het stug doen en ga - dat is dan wel weer Italiaans - druk gebaren dat ze hun knipperlicht aan moeten doen. Niet dat ze zich daar iets van aantrekken, haha.”

Ergernissen

De ergernissen rond cultuurverschillen kan Sonja kwijt in speciale Facebook-groepen. „Dat lucht op. Maar al die kleine dingetjes wegen bij lange na niet op tegen de mooie natuur, het goede weer en heerlijke eten.” Sonja’s zoon, inmiddels veertien, studeert óók aan de hotelschool. Of ze niet bang is dat zij hem, net als haar ouders haar, straks ziet uitvliegen over de wereld?

„Nu pas kan ik me voorstellen hoe moeilijk dat is (geweest) voor mijn ouders. Maar als hij dat wil, hou ik ’m niet tegen. Ik weet hoe mooi het is de wereld te ontdekken.”

Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart
Wie in Varese komt, moet absoluut het Comune di Varese con i Giardini Estensi zien, het gemeentehuis met de tuin. „Het lijkt op Schloss Schönbrunn in Wenen, prachtig.” Foto: Getty Images/iStockphoto
Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart
Een echte bezienswaardigheid is de Sacro Monte di Varese. Het is één van de negen ‘Heilige Bergen’ in Piëmont en Lombardije die zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. „Je kunt langs zestien kapellen lopen en hebt een geweldig uitzicht over de streek.” Foto: Getty Images/iStockphoto
Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart
„Zoals in Nederland stamppot gegeten wordt, zo wordt bij ons in de buurt polenta gegeten. Het is een soort maismeelpap, gekookt in water. Het ziet er niet echt smakelijk uit. Mijn zus noemt het smurrie, haha. Maar het smaakt heerlijk met gehaktsaus of stoofvlees.” Foto: Sonja Crivelli-Geelen
Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart
Sonja merkt op dat in buurdorp Cantello óók volop witte asperges verkrijgbaar zijn. Foto: Sonja Crivelli-Geelen
Maastricht is na vele omzwervingen nog steeds in Sonja’s hart
Varese ligt in de streek met de Italiaanse meren. „Met name de eilanden in Lago di Maggiore zijn mooi om te bezoeken met een bootje.” Foto: Sonja Crivelli-Geelen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen