Lezing over Tweede Wereldoorlog in Museum Peel en Maas

Print
Lezing over Tweede Wereldoorlog in Museum Peel en Maas

De bospartizanen gedenksteen in Baarlo speelt ook een rol in de lezing over de Tweede Wereldoorlog. Afbeelding: Museum Peel en Maas

Helden -

Museum Peel en Maas verzorgt op zondag om 14.00 uur in de Gasterie van Kerkeböske, Aan de koeberg in Helden, een lezing over de Tweede Wereldoorlog met filmbeelden en foto’s van markante oorlogsplekken in alle kernen van Peel en Maas. Tevens kan de tentoonstelling ‘5 Jaar Tussen Hoop en Vrees’ bezocht worden.

In mei van dit jaar heeft in het kader van 75 jaar herdenking en bevrijding, en vanuit de opzet van de nieuwe WOII expositie bij het museum, een bustoer plaatsgevonden door alle kernen van de gemeente Peel en Maas. Onder begeleiding van historicus Hugo Levels deed de bus vijfentwintig memorabele locaties met oorlogsgebeurtenissen aan. Hierbij was onder andere aandacht voor de Kerkrazzia, het onderduikerskamp Bovensbos, de neergestorte Lancaster in Grashoek, de Bospartizanen van Baarlo, het verzet in Helden, de felle strijd in Meijel, de Peelraamstelling, de Montgomerykamer bij klooster Lazaristen en de monumenten op plein Everlo. Dré Hanssen presenteert deze tour met filmbeelden, foto’s en verstrekt verdere achtergrondinformatie.

Tentoonstelling officieel geopend

Afgelopen vrijdag werd de Tweede Wereldoorlog tentoonstelling geopend na een gedicht door Pierre Wilms en een toespraak van wethouder Wim Hermans. Tevens werd het nieuwe WOII canonboek officieus gepresenteerd. Ruim honderd belangstellenden waren enthousiast over de ‘totaalbeleving’ die de expositie en de vernieuwde Deportatiekamer van het museum bieden. Het museum is elke zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen, zoals scholen en KBO’s, kunnen ook op afspraak buiten openingstijden langskomen voor een bezoek.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →