‘Scouting is zoveel meer dan alleen spelletjes doen’

Print
‘Scouting is zoveel meer dan alleen spelletjes doen’

Clubgebouw ’t Peppelshuus van Scouting De Peelspeurders. Afbeelding: Jan Pieter Thijssen

Venray -

Waar in andere plaatsen Jong Nederland en Scouting in elkaar zijn opgegaan, bestaan deze in Venray naast elkaar. Hoewel ze beiden activiteiten voor en met kinderen organiseren, zijn de scouten te herkennen aan hun uniform. De groepen van Scouting De Peelspeurders komen wekelijks bij elkaar in clubgebouw ’t Peppelshuus aan de Oostsingel in Venray. En niet alleen om spelletjes te doen.

Op donderdagavond acht uur is er volop activiteit in ‘t Peppelshuus. Aan de kleur van de blouses te zien, zijn het Welpen die samen met hun leid(st)ers leren knoppen te leggen en om twee houten palen aan elkaar vast te sjorren. Voorzitter Bjorn Janssen en kaderlid en leidster Anouk Huberts vertellen: „Elke leeftijdsgroep heeft een eigen uniform en groepssjaal, zoals een sportclub een eigen tenue heeft. De groepen binnen De Peelspeurders worden vanaf de Bevers gesplitst in jongens- en meisjesgroepen. Dat is in het verleden ooit besloten en is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij De Peelspeurders. Ze hebben eigen groepen, de Beertjes en de Panda’s, en eigen activiteiten, die wel in dezelfde lijn liggen als van de andere groepen. Waar en wanneer mogelijk nemen zij ook samen met anderen kinderen deel aan gezamenlijke activiteiten.”

Overvliegen

De Peelspeurders bieden de leden een gevarieerd spelprogramma met aan de leeftijdsgroep aangepast activiteiten. De meisjes zijn daarbij onderverdeeld in: Bevers (4-7 jaar, rode blouse), Kabouters (7-10/11 jaar, groene blouse), Gidsen (12-18 jaar, beige blouse), Explorers (18+, bordeaux blouse). En jongens in: Bevers (4-7 jaar) Welpen (7-10/11 jaar) Verkenners, (11-17 jaar) Explorers (18+). „‘Overvliegen’ is het jaarlijks ritueel voor kinderen, die hun groep zijn ontgroeid en overgaan een hogere leeftijdsgroep. Dit overvliegen gebeurt altijd op een ludieke wijze tijdens de opening van het scoutingjaar”, leggen Janssen en Huberts uit. Scouting De Peelspeurders biedt kinderen een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding aan. Janssen: „Ons belangrijkste doel daarbij is om kinderen een aantal vaardigheden bij te brengen. Denk daarbij aan samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de natuur, zelfstandigheid en persoonlijke ontplooiing. Scouting is veel meer dan alleen maar samen spelen en spelletjes doen.” „Maar je hoeft niet alles te kunnen hoor”, vult Huberts aan. „Samen kun je immers alles beter.”

Intercamp

Elk jaar wordt het scoutingseizoen geopend met een gezamenlijk programma met spel, een officieel ceremonieel gedeelte en het ‘overvliegen’ van scouts. Vervolgens hebben alle groepen wekelijks een avond of zaterdagmorgen eigen activiteiten. Dit varieert van spellen doen tot het aanleveren van vaardigheden. „Er worden bijvoorbeeld hutten gebouwd, een kampvuur gemaakt en excursies. Alles spelenderwijs”, benadrukt Huberts. „Enkele keren per seizoen gaan verschillende groepen ook op ‘kamp’ met als hoogtepunt Intercamp tijdens het Pinksterweekend met meer dan drieduizend deelnemers uit verschillende landen.”

Vredevuur

De Peelspeurders zijn ook sociaal actief. Zo assisteren de leden elke derde zondag in september bij het leggen van kransen tijdens de herdenking op het Militaire Kerkhof aan de Hoenderstraat. Janssen: „Dat doen we ook elk jaar op 4 mei tijdens de dodenherdenking bij het Oorlogsmonument aan het Kerkpad.” Nog een bijzondere activiteit die jaarlijks terugkeert is het brengen van het vredeslicht door Peelspeurders op kerstavond naar de Grote Kerk. Het vredevuur wordt voor Kerstmis in Bethlehem ontstoken en naar Wenen gebracht. Scoutingorganisaties halen daar het vredevuur op. Dit vuur wordt ontdaan van alles wat met het geloof of religie te maken heeft. Met het vredevuur steken de scouts tijdens de kerstnachtmis de kaarsen op het altaar aan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →