Gé Cornet benoemd tot Iërevors D’n Oeles

De benoeming van aftredend vors Gé Cornet tot Iërevors. © Jos Verbong

Tijdens de jaarlijkse interne opening van Vastelaovesgezelsjap D’n Oeles zaterdag, voor het tweede jaar op rij in het Schutterijmuseum in Steyl, stond de wisseling van de Vors en ceremoniemeester centraal, waarbij Gé Cornet werd geëerd als Iërevors.

Redactie

Allereerst trad Roy Peters af als ceremoniemeester en werd Frank Rijvers geïnstalleerd als zijn opvolger. Diezelfde Peters mocht even later nogmaals op de bühne verschijnen. Na het afscheid van Gé Cornet als Oelesvors, gaf deze het spreekwoordelijke stokje namelijk over aan Peters. Na negen jaar houdt Cornet het voor het gezien al blijft hij verbonden aan D’n Oeles. Voor zijn werkzaamheden werd hij in navolging van Toën Smeets de tweede Iërevors binnen D’n Oeles. Bij de vorstenwissel werd een dag later in ’t Zaelke nog stilgestaan met een receptie. Vervolgens werd de tijdens de jaarvergadering van 7 oktober gekozen Ruud Schreurs officieel geïnstalleerd als penningmeester. Hij neemt vanaf heden zitting in het bestuur van D’n Oeles.

Jubilarissen gehuldigd

Naast de festiviteiten rondom voornoemde personen werd er van mensen afscheid genomen en werden aan de andere kant weer nieuwe leden welkom geheten bij de verschillende geledingen van het vastelaovesgezelsjap. In totaal werden zeven jubilarissen in het zonnetje gezet. Peter Gerards, Luuk Peeters en Roger Hendrix (allen zilveren speld) werden gehuldigd vanwege het elfjarig lidmaatschap. Vanwege het 2 x 11-jarig lidmaatschap ontvingen Toine van der Stegen en Jochem Gommans de gouden speld. Bij Joep Flos en Twan Ververs werden vanwege het 3 x 11-jarig lidmaatschap de gouden speld met saffier opgespeld. Binnen de Raad van Elf zijn er ook enkele mutaties geweest. Zo heeft Harry Jacobs afscheid genomen en als dank voor de vele jaren als raadslid kreeg hij het gouden Oeleskruuts. Dennis Holtman daarentegen maakt nu onderdeel uit van de Raad van Elf en werd zodoende geïnstalleerd met een zilveren Oeles. Daarnaast ontving Han Peters vanuit de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) een SLV-plaat aangezien hij inmiddels 11 jaar raadslid is bij D’n Oeles. De laatste drie mensen die tijdens de avond in het Schutterijmuseum in de spotlights stonden, was het Oelestrio 2019 onder aanvoering van prins Marcel II van Lier bijgestaan door zijn adjudanten Leon van Deur en Peter Fokkens. De drie heren ontvingen een gouden Oeleskruuts (prins Marcel II) en een zilveren Oeleskruuts (adjudanten Leon en Peter). Met een act van het trio werd de avond op ludieke wijze beëindigd.