Archeologisch onderzoek in Stadspark Weert

Print
Archeologisch onderzoek in Stadspark Weert

Stadspark Weert. Afbeelding: archief René Corten

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Ter voorbereiding op een nieuwe inrichting van het Stadspark Weert wordt dinsdag 26 november met een archeologisch onderzoek gestart.

Een vooronderzoek heeft volgens archeoloog Fokko Kortlang al uitgewezen dat mogelijk oude resten van grachten worden aangetroffen. Kortlang: „Rond het kasteel waren schootsvelden om de vijand aan te zien komen. De kans is misschien klein maar geheel onwaarschijnlijk is het niet dat we dan opnieuw skeletten aantreffen.” Bij de sanering van de vervuilde grond rond de Tiendschuur in april vorig jaar, stuitten archeologen ook op menselijke restanten. Het bleken vier skeletten te zijn, waarvan twee zonder hoofd, van mannen tussen de 17 en 19 jaar oud. In het Stadspark worden volgende week proefsleuven gegraven aan de zijkant van de Tiendschuur en aan de kant van de Recollectenstraat. Pas medio volgend jaar, als houthandel Scheijmans is verplaatst, zal volgens Kortlang ook daar archeologisch onderzoek worden verricht. Op de plek van de houthandel, die uiterlijk 31 december zal zijn vertrokken, liggen overblijfselen van de voorburcht van het voormalige kasteel Nijenborgh, het latere kasteel van de Van Hornes. Door dit gedeelte bij het Stadspark te betrekken, wordt dit vergroot van 1,6 naar 2,9 hectare.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen