15 jaar cel voor verdachte kofferbakmoord

Print
15 jaar cel voor verdachte kofferbakmoord

De politie doet onderzoek bij de uitgebrande auto waar het lichaam van de 35-jarige Caroline van Toledo in de kofferbak is gevonden. Afbeelding: ANP

Verdachte Leon van M. (42) uit Brielle is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het vermoorden van Caroline van Toledo in 2005.

De rechtbank in Rotterdam acht dinsdag bewezen dat hij degene was die de auto waarin Van Toledo lag met benzine in brand heeft gestoken. Volgens de rechtbank heeft de verdachte de vrouw met opzet en met voorbedachten rade omgebracht. Van M. heeft altijd stellig ontkend en gaat in hoger beroep, zei zijn advocaat na afloop.

Levend verbrand

Het slachtoffer was na een overval in haar woning in Oostvoorne gekneveld in de kofferbak van haar eigen auto gestopt, waarmee de verdachte naar het recreatiegebied Kruininger Gors is gereden. Ook haar woning was in brand gestoken. Uit onderzoek blijkt dat ze in haar auto levend is verbrand. Ook getuigen hebben verklaard dat zij later van de verdachte zelf hebben gehoord dat hij haar in de kofferbak heeft horen gillen.

De rechtbank achtte de verklaringen van een aantal getuigen betrouwbaar en dus bruikbaar als bewijsvoering, ook al stapten zij pas vele jaren later naar de politie. Hun beweringen kwamen overeen met de onderzoeksresultaten in de zaak.

Enkelband

Van M.’s advocaten hadden vrijspraak bepleit. De verdachte was al ruim een jaar uit voorarrest met een enkelband, maar moest verschijnen bij zijn proces en de uitspraak. Hij zei niets en is meteen vastgezet.

De ouders, zus en andere naasten kwamen geëmotioneerd en opgelucht de zaal uitgelopen, schudden elkaar de hand en vielen elkaar en hun advocaat in de armen.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf tegen hem geëist. Maar deze straf vond de rechtbank te hoog, onder meer omdat het misdrijf veertien jaar geleden is gepleegd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen