Vermogen beleggers stijgt naar recordhoogte

Print
Vermogen beleggers stijgt naar recordhoogte

Afbeelding: Getty Images

Het belegd vermogen van beleggingsinstellingen is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar een nieuw record.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) was dit vooral te danken aan het aanhoudende optimisme op de financiële markten.

Het totale beheerd vermogen liep in de meetperiode op tot 966 miljard euro. In het voorgaande kwartaal ging het nog om 926 miljard euro en een jaar eerder bedroeg het vermogen 912 miljard euro.

MidKap

De Amsterdamse MidKap is dit jaar de best presterende beursindex van West-Europa. De graadmeter voor middelgrote bedrijven steeg dit jaar 36 procent, ruim meer dan de AEX-index die maar 23 procent erbij kreeg. De brede Europese Stoxx Europe 600-index ging sinds 1 januari 20 procent omhoog. De MidKap werd bij zijn opmars geholpen door telecom- en kabelbedrijf Altice Europe en chiptoeleveranciers ASM International en Besi. Altice Europe bracht zijn schuldenlast omlaag en het aandeel werd ruim drie keer zoveel waard. ASM International, dat het zwaarst meeweegt in de index, ging 188 procent omhoog. Besi steeg 87 procent.

Aandelenfondsen waren vrijwel overal goed voor plussen. Zo stegen de koersen volgens de Dow-Jonesindex in het derde kwartaal met 1,2 procent en won de Amerikaanse dollar ruim 4 procent aan waarde. Doordat zowel in Europa als in de Verenigde Staten de rente daalde, zaten ook de koersen van obligaties in de lift.

Alles bij elkaar boekten beleggingsinstellingen een rendement van 3,4 procent. Na de beursdip in het vierde kwartaal van vorig jaar was dit het derde kwartaal op rij dat de beleggingsinstellingen een positief rendement wisten te behalen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen