IJmuiden

‘Banen schrappen is niet de oplossing voor problemen Tata Steel’

Print
‘Banen schrappen is niet de oplossing voor problemen Tata Steel’

Tata Steel in IJmuiden. Afbeelding: EPA

Het schrappen van banen bij Tata Steel Europe is niet de oplossing van de problemen van het staalbedrijf.

Tata moet juist investeren, zegt voorzitter van zowel de Europese als de Nederlandse ondernemingsraad van het bedrijf, Frits van Wieringen. Tata kondigde deze week aan 3000 banen te willen schrappen. In Nederland staan 1650 banen op de tocht, waarbij het voornamelijk om kantoorbanen gaat.

Lees ook: Tata Steel schrapt duizenden banen in Europa

Van Wieringen denkt dat het niet mogelijk is om zoveel banen te schrappen bij het voormalige Hoogovens. „Die mensen op bijvoorbeeld de inkoopafdelingen, de afdelingen voor finance en human resource (personeelszaken, red.) zijn allemaal gewoon aan het werk.” Bovendien is er vorig jaar met de vakbonden in een sociaal plan vastgelegd dat er tot oktober 2021 geen banen verdwijnen, aldus Van Wieringen. „Als de directie dit plan doorzet, dan kunnen we spannende tijden krijgen.”

Ook vakbond FNV heeft kritiek op de plannen van Tata. Vakbondsbestuurder Aad in ’t Veld is bang dat de Nederlandse activiteiten in een negatieve spiraal terechtkomen. „Ik zie niet in hoe het bedrijf hier beter van wordt, terwijl dat toch juist de bedoeling moet zijn.”

In Wales is later deze maand nog een bijeenkomst met de directie en de Europese ondernemingsraad van Tata. Dan praat ook In ’t Veld weer met de top van het bedrijf. De FNV’er liet maandag al weten dat hij Tata Steel aan het eerder afgesproken sociaal plan wil houden, anders komen er mogelijk acties.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen