Week 11 van de Limburgse bevrijding: Maasbrug wordt opgeblazen en Steylenaren gered door Duitsers

In de week van 21 tot 27 november vallen er bij Ten Esschen zes doden als een deel van een munitieopslag explodeert. In Steyl worden honderden inwoners opgevangen in de kelders van de kloosters.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week:

21 november: Baarlo. 22 november: America, Sevenum. 23 november: Castenray, Horst, Oirlo, Oostrum, Veulen 24 november: Meerlo, Tienray. 25 november: Blitterswijck, Melderslo, Swolgen. 27 november: Broekhuizenvorst, Grubbenvorst, Lottum.

© Stefan Koopmans

Steyl schuilt bij Duitse paters en zusters

STEYL, dinsdag 21 november. Honderden inwoners van Steyl gaan ondergronds. Ze brengen de laatste maanden van de oorlog door in de kelders van de kloosters. Tijdens de Britse aanval op Baarlo, aan de overkant van de Maas, vliegen de Duitse granaten over het dorp. De kloosterlingen stellen de kelders open zodat inwoners een veilig heenkomen hebben. De meeste paters en zusters zijn Duits.

Lees ook: Bijzonder oorlogsverleden: Steylenaren gered door Duitsers

Zes doden bij opruimen van Duitse munitie

TEN ESSCHEN, donderdag 23 november. Bij het opruimen van een opslag van Duitse munitie bij Ten Esschen (Hoensbroek) gaat het mis. Een deel van de munitie explodeert en zes mensen worden gedood. Het lot treft twee Amerikaanse militairen, twee Nederlandse bewakingstroepen, een krijgsgevangene en Hendricus Beijers. De 17-jarige Beijers is lid van de scouting. Vanwege zijn talenkennis helpt hij regelmatig de geallieerden.

De Duitsers blazen de Maasbrug bij Venlo op

VENLO/BLERICK, zaterdag 25 november. Om 05.00 uur wordt Venlo opgeschrikt door een enorme knal. De Duitsers hebben de Maasbrug opgeblazen. Op dat moment vechten in Blerick al Duitsers met de Engelsen. Door het opblazen van de brug kunnen de Duitsers niet meer terug en velen vechten zich dood. Op 3 december wordt Blerick bevrijd. De Maasbrug was onbruikbaar geworden op 2 november toen er twee tanks over reden.

© Wikipedia/Gemeentearchief Venlo

Lees ook: Fatale bommen op Venlo: ‘Niet eentje viel op de brug, dat vond ik zo gek’

Onderduikers bidden zich een weg naar vrijheid

GRUBBENVORST, zondag 26 november. De in Grubbenvorst ondergedoken Jaap en Klara Franschman lopen gevaar. Duitse soldaten worden ingekwartierd in de boerderij waar het joodse koppel verblijft. Jaap houdt zich op verschillende plekken schuil, onder meer in een diepe kuil in het bos. Als de geallieerden Grubbenvorst naderden, worden dorpelingen geëvacueerd naar Sevenum. De onderduikers lopen als biddende pelgrims in processie mee. Anna Ida Claessens-Bouten krijgt de onderscheiding Yad Vashem voor haar hulp aan de onderduikers.

Lees ook: Postume eer voor hulp aan joden aan Grubbenvorst

Luister ook naar de podcast over de bevrijding van Aken. Werd de Duitse stad door de Amerikanen bevrijd of werd het door de Akenaren zelf ervaren als een bezetting? Luister hier naar andere podcasts in de serie 75 jaar bevrijding.