Kaart: deze Limburgse kerken werden in de laatste oorlogsmaanden verwoest

De verwoeste kerken van (met de klok mee) Meterik, Venlo, Hunsel, Oostrum, Wanssum en Ysselsteyn © A. van Rijswijck/‘De Verwoeste Kerken van Limburg’

Bekijk op de kaart hieronder hoe en wanneer de tientallen kerken in Midden- en Noord-Limburg aan het einde van de oorlog verwoest werden.

Lees ook: De ene naar de andere Limburgse kerk wordt opgeblazen in de laatste oorlogsmaanden

Op onderstaande kaart staat ook overige schade door oorlogsgeweld en de namen van de opgepakte mannen tijdens de razzia’s staan op de kaart. Klik op de vinkjes links om de verschillende categorieën aan en uit te vinken. Klik hier voor een grotere versie.

Informatie over verwoestingen is voor een belangrijk deel gebaseerd op het boek ‘De Verwoeste Kerken van Limburg’ dat in 1946 werd uitgegeven. Foto’s uit het boek zijn gemaakt door de schrijver zelf: A. van Rijswijck. Er is geprobeerd de huidige rechthebbende van deze beelden te achterhalen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Informatie over de gedeporteerden tijdens de kerkrazzia’s is afkomstig van de inmiddels opgeheven stichting Deportatie Oktober 1944.

Andere gebruikte foto’s zijn online gekenmerkt als rechtenvrij en zodoende gebruikt.