Martin Eden

Van sympathieke zeeman naar onuitstaanbare schrijver

© Imagine

FILMRECENSIE - De roman Martin Eden van Jack London gaat over zelfontplooiing. De hoofdpersoon is een zeeman die zichzelf met literatuur voedt om van zijn enorme leeshonger af te komen. Uiteindelijk wordt hij een gevierd schrijver, maar zijn karakter is erbij ingeschoten. Hij is veranderd in een onuitstaanbaar mens.

Ab Zagt

Regisseur Pietro Marcello verplaatste het boek van London naar Napels, begin vorige eeuw, waar de titelheld zich probeert te bewijzen in een aristocratisch milieu, vooral om een rijkeluisdochter te imponeren.

De voortreffelijke Luca Marinelli, dit jaar bekroond als beste acteur op het Filmfestival van Venetië, speelt deze antiheld, die aanvankelijk een sympathieke indruk maakt, maar zich door zijn bewijsdrang steeds meer van zijn dierbaren vervreemdt.

Zijn strijd om erkenning als schrijver neemt de eerste helft van de film in beslag. De toon in het slotakkoord is grimmig en grauw. Wat deze ommezwaai precies in gang heeft gezet, mag de kijker zelf uitdokteren.

Martin Eden (4 van 5 sterren)

Wat: Bioscoopfilm

Regie: Pietro Marcello

Acteurs: Luca Marinelli en Jessica Cressy

Genre: Drama

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal