Martin Eden

Van sympathieke zeeman naar onuitstaanbare schrijver

Print
Van sympathieke zeeman naar onuitstaanbare schrijver

Afbeelding: Imagine

FILMRECENSIE - De roman Martin Eden van Jack London gaat over zelfontplooiing. De hoofdpersoon is een zeeman die zichzelf met literatuur voedt om van zijn enorme leeshonger af te komen. Uiteindelijk wordt hij een gevierd schrijver, maar zijn karakter is erbij ingeschoten. Hij is veranderd in een onuitstaanbaar mens.

Regisseur Pietro Marcello verplaatste het boek van London naar Napels, begin vorige eeuw, waar de titelheld zich probeert te bewijzen in een aristocratisch milieu, vooral om een rijkeluisdochter te imponeren.

De voortreffelijke Luca Marinelli, dit jaar bekroond als beste acteur op het Filmfestival van Venetië, speelt deze antiheld, die aanvankelijk een sympathieke indruk maakt, maar zich door zijn bewijsdrang steeds meer van zijn dierbaren vervreemdt.

Zijn strijd om erkenning als schrijver neemt de eerste helft van de film in beslag. De toon in het slotakkoord is grimmig en grauw. Wat deze ommezwaai precies in gang heeft gezet, mag de kijker zelf uitdokteren.

Martin Eden (4 van 5 sterren)

Wat: Bioscoopfilm

Regie: Pietro Marcello

Acteurs: Luca Marinelli en Jessica Cressy

Genre: Drama

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen