Project 46

Video: De Limburger vertelt met ‘Project 46’ de aangrijpende verhalen achter dodelijke verkeersongelukken

Print
Dagelijks sterft iemand in het verkeer. De 678 mensen die in 2018 in Nederland omkwamen, waren zelden groot nieuws. Meestal was hun overlijden een kort berichtje in de krant of website. Journalisten Rik van Hulst en Judith Janssen van De Limburger wilden weten wie die mensen waren. Wat gebeurde er die dag precies en welke impact heeft hun abrupte dood op de nabestaanden? Ze startten een jaar geleden een uniek en omvangrijk onderzoek naar 46 verkeersslachtoffers in Limburg.

In een reeks verhalen brengt De Limburger nu de kille statistieken tot leven. Van Hulst en Janssen geven wekelijks een bijzondere inkijk in het drama rondom een verkeersdode. Zoals het verhaal van Toon (58) die geen gordel droeg in de vrachtauto, Joke (37) die waarschijnlijk in slaap viel achter het stuur en Jaan (71) die met zijn fiets viel nadat hij tegen een openslaande autodeur botste.

Met dit onderzoek vestigt De Limburger de aandacht op verkeersongelukken, die ‘geaccepteerd’ lijken te zijn. “Dodelijke ongevallen krijgen weinig aandacht in de media terwijl de impact enorm is. Die impact  willen we laten zien”, aldus Van Hulst en Janssen. “Slachtoffers verdwijnen doorgaans als cijfers in de boeken van de politie of het CBS. Wij  willen ze een gezicht geven.”

Portretten

Tot nu toe spraken zij met ruim dertig nabestaanden van vijftien slachtoffers. Vrienden, geliefden, collega’s en familieleden vertellen over de fatale dag en hoe de abrupte dood hun leven heeft veranderd. Zoals de moeder van de 23-jarige Rody uit Landgraaf, die zonder rijbewijs en waarschijnlijk met drank en drugs op achter het stuur zat, van de weg raakte en in de berm terechtkwam. Rody was in de lijst van de politie verkeersslachtoffer nummer 39. 

Of Frans, de man van Jeanne (73) die op haar fiets zat en op een voorrangsweg moest uitwijken voor een vuilniswagen. Ze viel en stierf een paar dagen later. Frans, met wie ze meer dan 50 jaar samen was, doet nu vrijwilligerswerk op het kerkhof waar Jeannes as ligt begraven. Jeanne was dode nummer 40.

Project 46 is wekelijks te volgen via www.delimburger.nl/project46. Na 22 november verschijnt elk nieuw verhaal op zondag online en de dinsdag daarop in de krant. Ook is het mogelijk project46 te volgen via de app van De Limburger.

Dossier: Project 46