Groep 8 van basisschool Leunen meest mediawijze klas van Limburg

Print
Groep 8 van basisschool Leunen meest mediawijze klas van Limburg

Kinderen in Nederland herkennen cyberpesten goed, blijkt uit spelresultaten van MediaMasters. Afbeelding: ]Getty Images/iStockphoto

Leunen -

Groep 8 van basisschool De Meent in Leunen is de meest mediawijze klas van Limburg. De klas deed samen met duizenden andere scholen in Nederland mee aan de onlineproject MediaMasters.

Voor het project met wedstrijdelement krijgen groepen 7 en 8 van scholen een week lang vragen en opdrachten voor de kiezen over sociale media zoals nepnieuws herkennen, grenzen bepalen in online gedrag en reclametechnieken doorzien.

Pesten

Uit de spelresultaten blijkt dat leerlingen landelijk het best scoren op het herkennen van online pesten. Ook weten veel leerlingen wat grooming inhoudt en welke trucjes hierbij worden toegepast zoals het gebruik van nepprofielen. Ook weten ze hoe die profielen herkend kunnen worden.

Landelijk scoren scholieren het slechtst op het herkennen van reclametechnieken en de symptomen van gameverslaving.

Stellingen

Uit de stellingen die duizenden leerlingen hebben ingevuld over het eigen mediagedrag, blijkt daarnaast dat meer dan 80 procent van de leerlingen aangeeft dat zij zijn of haar vrienden beter kent door het gebruik van sociale media. Daarnaast geven 72 procent van leerlingen aan dat zij makkelijk 24 uur zonder telefoon, internet en sociale media zou kunnen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen