25 verstekelingen levend uit koelcontainer gehaald op vrachtschip Vlaardingen

Print
25 verstekelingen levend uit koelcontainer gehaald op vrachtschip Vlaardingen

Hulpdiensten zijn massaal onderweg naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Afbeelding: AD

Aan boord van vrachtferry Britannia Seaways van Vlaardingen op weg naar Engeland zijn dinsdagavond 25 verstekelingen aangetroffen in een koelcontainer. Het schip is eigendom van de Deense rederij DFDS en keerde na de vondst direct terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Alle mensen, voornamelijk jonge mannen, zijn levend van boord gehaald, aldus de politie. Hun herkomst is nog onbekend.

Volgens burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen is er ‘ernstig rekening mee gehouden’ dat de 25 dood van boord zouden komen. ,,Vandaar dat er is opgeschaald naar het ergste scenario. Je hoopt dat die dag nooit komt. Mensen moeten leren dat dit gevaarlijk is.‘’ De ferry vertrok vanmiddag om 15.45 uur en zou om 21.30 uur aankomen in Engeland. Nadat de verstekelingen van boord zijn gehaald, ging het schip weer op weg naar Felixstowe.

De ferry vertrok vanmiddag om 15.45 uur en zou om 21.30 uur aankomen in Engeland. Tijdens de terugkeer naar Vlaardingen werd de Britannia Seaways begeleid door een boot van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) en de politie. Dit om te voorkomen dat de verstekelingen in het koude water zouden springen. De overlevingskansen in zeewater zijn momenteel uiterst klein. Halverwege de avond vertrokken vijf ambulances vanaf de Vulcaanhaven. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. 23 mensen zijn na een medische controle overgebracht naar een locatie van de politie.

Uit meerdere regio’s rukten hulpdiensten uit. Op het terrein staan ook bussen van de RET om de verstekelingenpersonen te vervoeren. Het Rode Kruis stuurde twee noodhulpteams naar Vlaardingen. Volgens een getuige was het heel druk ter plekke. ,,De hulpdiensten reden af en aan. De marechaussee, politie, zo’n beetje alle denkbare diensten zijn er.”

De afgelopen jaren zijn de aantallen migranten die via de Rotterdamse haven illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te komen toegenomen. Vorig jaar betrapte de politie en de marechaussee 1.371 mensen. Dat zullen er dit jaar waarschijnlijk nog meer zijn. Bijna de helft komt uit Albanië. Verder zijn het veel Afghanen, Irakezen, Iraniërs, Jemenieten, Syriërs en Vietnamezen die denken dat Engeland het beloofde land is. Smokkelnetwerken verdienen duizenden euro’s per persoon.

Eerder dit najaar overleden in Engeland 39 verstekelingen die in een koelcontainer zaten, die per ferry van het Belgische Zeebrugge naar Groot-Brittannie was vervoerd. Toen werd gemeld dat het in zo’n koelcontainer tot 25 graden onder nul kan zijn. Ook zijn zulke containers dermate goed geïsoleerd dat zuurstofgebrek een groot gevaar is.

Dit drama riep direct herinneringen op aan de 58 Chinese migranten die in 2000 overleden in een vrachtwagen in Dover. Het ventilatieluikje van de laadruimte was dichtgedaan, waardoor zij geen zuurstof kregen.

In 2018 ging het in Rotterdam maar net goed. Op de meldkamer van de Veiligheidsregio kwam een 112-gesprek binnen vanuit een container in de haven. Er bleken achttien Eritreeërs vast te zitten in een koelcontainer, waarvan het koelsysteem was aangeslagen. De container was geladen met chocola en stond klaar voor vervoer naar Engeland, maar de migranten kregen het zo koud dat ze vreesden te sterven. Na ruim anderhalf uur zoeken in de enorme menigte van containers vond de politie de juiste container en kon ze de onderkoelde migranten eruit halen.

25 verstekelingen levend uit koelcontainer gehaald op vrachtschip Vlaardingen
Ambulances rijden het terrein van DFDS op. Foto: Persbureau Bol

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen