Wijnaldum gidst Oranje met hattrick voorbij Estland

Print
Wijnaldum gidst Oranje met hattrick voorbij Estland

Afbeelding: ANP

Met een hattrick van Georginio Wijnaldum en een treffer van invaller Myron Boadu als slotakkoord verpulverde Oranje in de Johan de Cruijff Arena het arme Estland: 5-0. De spits van AZ, na rust in het veld gekomen, scoorde dus meteen bij zijn vuurdoop in het Nederlands elftal.

Oranje kende geen problemen met de Esten. Georginio Wijnaldum en Nathan Aké kopten al binnen twintig minuten een geruststellende voorsprong bij elkaar. Het was vooral kijken naar Calvin Stengs, de groeibriljant van AZ die mocht debuteren in Amsterdam.

Stengs leek zoekende in de openingsfase. Bij een snelle uitbraak was hij niet doortastend genoeg om alleen op keeper Sergei Lepmets af te gaan. Even later redde de doelman van Estland op een vlammend schot van Stengs.

Oranje zocht het in aanvallend opzicht vooral aan de rechterkant waar Stengs naar binnen trok en gelegenheidsrechtsback Quincy Promes keer op keer de ruimte indook om met voorzetten te strooien. Dat de Ajacied veelzijdig is, bleek al eerder in zijn loopbaan. In Rusland speelde hij op alle vier de posities in de voorhoede. In Spanje bij Sevilla mocht hij af en toe als rechtsback aan de bak en ook bij Oranje moest hij al eerder die rol invullen.

Lees ook: Oranje maakt prachtig statement tegen racisme bij openingsgoal Wijnaldum

Het zou een optie kunnen zijn nu Koeman nog niet overtuigd lijkt van de opties Denzel Dumfries en Joël Veltman. Het is van latere zorg als Oranje in maart echt gaat toewerken naar het EK 2020 met drie thuiswedstrijden in de poulefase.

De laatste kwalificatiewedstrijd stond in het teken van de vreugde van het vorige week in Belfast al behaalde ticket voor het EK. En daar voegden de internationals met Georginio Wijnaldum als boegbeeld een boodschap toe. Het racistisch bejegenen van Ahmad Mendes Moreira zondag tijdens FC Den Bosch tegen Excelsior werd nogmaals veroordeeld. Na de openingstreffer van Wijnaldum rende de volledige selectie naar de zijkant waar Wijnaldum en Frenkie de Jong hun armen lieten zien. Huidskleur speelt geen rol, aldus de internationals.

Lees ook: Oranje maakt statement tegen racisme

Na rust bracht Koeman dus ook de 18-jarige Myron Boadu in het veld als vervanger van Memphis Depay. Boadu ging ook vanaf de linkerkant spelen. Met Mo Ihattaren, die in de Johan Cruijff Arena op de tribune zat, beschikt Koeman straks over volop opties om met een sterk Oranje aan het EK te beginnen. Na ruim een uur kwam ook Wout Weghorst in de plaats van Luuk de Jong. Wijnaldum zorgde voor 0-3 en 0-4, zich daarmee tot topscorer van Oranje kronend in de kwalificatiereeks met acht treffers. Boadu maakte de 0-5 en liet het publiek tevreden naar huis gaan.