Ziekenhuismedewerkers leggen werk neer

Print
Ziekenhuismedewerkers leggen werk neer

Afbeelding: Peter Schols

Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt woensdag in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra bijna volledig plat.

Het gaat om de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit, waar zeker 150.000 mensen aan meedoen. Geplande operaties komen te vervallen.

Lees ook: Woensdag zondagsdiensten in alle Limburgse regioziekenhuizen

Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door.

Ziekenhuismedewerkers zijn boos op werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) omdat die niet over de brug wil komen met een goede cao. Ze eisen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden.

In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland.

De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU’91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen.