Kerken Venray, Blitterswijck en Leunen kleuren rood voor vrijheid van godsdienst

Print
Kerken Venray, Blitterswijck en Leunen kleuren rood voor vrijheid van godsdienst
Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De Grote Kerk in Venray wordt woensdag 27 november in rood licht gezet. Met deze actie sluit de St-Petrus’banden Parochie zich aan bij de viering van Rode Woensdag. Kerk in Nood vraagt met deze dag aandacht voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen. Ook de kerken van Leunen en Blitterswijck zullen met rood worden aangestraald.

Het fenomeen is als ‘Red Wednesday’ uit andere landen overgewaaid. Zo kleurde eerder de Sacré-Coeur in Parijs al rood, net als de Sagrada Familia in Barcelona. Ook in Groot-Brittannië worden op deze ‘Red Wednesday’ woensdag tientallen kerken, synagogen en moskeeën rood verlicht.

Het initiatief komt van het internationaal opererende Kerk in Nood. Het bestaat al enkele jaren maar dit is de eerste keer dat zoveel kerken in Nederland meedoen. „Red Wednesday roept op tot bewustwording en solidariteit, tot respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen en komt op voor geloof en vrijheid, ook voor christenen wereldwijd’, aldus deken Ed Smeets van Venray die namens zijn collega’s de actie graag ondersteunt.

Om 18.45 uur is in Blitterswijck een vesperdienst, gevolgd door een H. Mis om 19 uur. Om 19 uur is een gebedsdienst in de Grote Kerk en om 20 uur in de kerk van Leunen.