Romeins badhuis in Heerlen in filmpje National Geographic

Print
Romeins badhuis in Heerlen in filmpje National Geographic

Romeinse vrouwen (op de foto conservatrice Karen Jenseson) hadden al make up tafels. Afbeelding: PETER SCHOLS

HEERLEN / Hoensbroek -

National Geographic, een wereldberoemd magazine en televisiekanaal, is in het Thermenmuseum in Heerlen geweest om een filmpje op te nemen.

National Geographic maakte een filmpje met historicus Bart Gielen over de Romeinen in Nederland en België. Coriovallum (Heerlen) stelde in de Romeinse tijd veel meer voor dan Maastricht.

Enthousiast

Gielen is een enthousiaste presentator-verteller in de traditie van Boudewijn Büch. Hij maakt de kijkers enthousiast over het best bewaard gebleven Romeinse badhuis in West-Europa en de uitvindingen uit die tijd (vloerverwarming). „Knappe jongens, die Romeinen.”

Caesar

Coriovallum (Heerlen), een uithoek van het Romeinse rijk, lag in gebied dat als uitvalsbasis diende voor strijdtochten naar Germaans gebied en Britannia. Julius Caesar klaarde de klus. Het huidige Nederland werd opgedeeld in de provincies Gallia Belgica en Germania Inferior (hoofdstad Keulen). Klik hier voor het filmpje.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen