Justitie: ‘Moeilijk om racisme bij FC Den Bosch te bewijzen’

Print
Justitie: ‘Moeilijk om racisme bij FC Den Bosch te bewijzen’

Ahmad Mendes Moreira. Afbeelding: Pro Shots

De officier van justitie van Oost-Brabant noemt het onderzoek naar de racistische uitingen tijdens FC Den Bosch-Excelsior zondag ‘niet eenvoudig’. ,,In het verleden zijn bijvoorbeeld soortgelijke zaken geseponeerd, onder meer omdat gehoorde woorden niet bij bewegende monden te brengen waren.”

Of dat in deze zaak ook het geval is, zal volgens de officier van justitie uit onderzoek moeten blijken. ,,Voor zover wij nu kunnen beoordelen is er sprake van strafbare uitingen. Wij zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart en dat betekent dat de politie gaat onderzoeken wie betrokken was bij de uitingen vanaf de tribune. Het onderzoek loopt en wij moeten nu afwachten wat dat oplevert.”

Lees ook: Doodsbedreiging voor Thijs na ‘Hitlergroet’ bij FC Den Bosch: ‘Beangstigend dat ik hieraan gelinkt word’

Ook de vermeende Hitlergroet op de tribune maakt onderdeel uit van het onderzoek. ,,Wij hebben de bewegende beelden natuurlijk bekeken en spreken nog met enkele getuigen. Op basis daarvan kunnen wij een definitieve beoordeling geven van dat incident.”

De wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior werd zondag tijdelijk gestaakt nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend werd. Ook de KNVB en FC Den Bosch onderzoeken de gebeurtenissen.

Beluister hier de nieuwste voetbalpodcast van De Limburger:

‘Fuat Usta kan de hulp van Bert van Marwijk goed gebruiken’ | Voetbalpodcast #33. Video: De Limburger