Koud buiten? Maak deze heerlijk warme pompoentaart

Koud buiten? Maak deze heerlijk warme pompoentaart

Deze koude dagen vragen om een warme taart. Deze is met pompoen, de seizoens-groente om je vingers bij af te likken.

Halloween ligt al een maand achter ons, maar gelukkig hebben we de pompoen nog. Pompoen is een echte najaarsgroente en dus perfect om nu veel mee te koken. Dat is wat mij betreft geen straf. Pompoen heeft geen uitgesproken smaak. Daardoor is het een veelzijdig ingrediënt dat je kunt verwerken in een hele hoop gerechten.

Maak er een heerlijke soep van, bereidt hem in de oven met geitenkaas en verse kruiden of verwerk hem in een hartige taart als deze. Alle pompoenen zijn in principe eetbaar, alleen zijn ze niet allemaal even lekker. Sommige soorten kunnen bitter zijn van smaak. Het is erg lastig om van de buitenkant te zien of een pompoen bitter is. Daarom is het raadzaam om altijd een stukje te proeven alvorens je er mee gaat koken.

Heb jij altijd moeite om je pompoen goed te snijden? Dan heb ik nog een leuke tip voor je. Zet de pompoen heel even in de oven voordat je het gaat snijden. Daar wordt-ie een stuk zachter van en dus gemakkelijker te snijden.

Pompoentaart

Bereidingsduur: 80 min (incl. 20 min.

voorbereiden)

Voor 1 taart

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten

7 plakjes bladerdeeg

1 flespompoen of 800 gr pompoen

7 eieren

3 el geraspte Parmezaanse kaas

3 stengels bosui

2 el fijngesneden koriander

2 el fijngesneden peterselie

5 plakken serranoham

100 gr geitenkaas

peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de bevroren bladerdeegplakjes op een bord en laat ontdooien. Schil de pompoen en snijd in gelijke blokjes. Kook in 10 minuten gaar. Snijd de bosui, koriander en peterselie fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Klop de eieren in een bak los.

Voeg de kruiden, bosui en Parmezaanse kaas (bewaar een beetje) toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de pompoen toe aan het eiermengsel. Meng goed. Neem de springvorm en leg er het bakpapier in zodat de volledige binnenkant bedekt is. Bedek eerst de zijkant met bladerdeeg, zorg dat het een centimeter uitsteekt boven de rand.

Beleg ook de bodem van de springvorm met bladerdeeg. Schenk het ei-pompoenmengsel erin en verdeel de pompoenblokjes gelijkmatig. Verdeel de plakjes serranoham in toefjes gelijkmatig in de taart. Doe dit ook met de geitenkaas. Strooi hierover de Parmezaanse kaas. Zet de taart zestig minuten in de oven. Controleer regelmatig of de taart niet te bruin wordt.

Smakelijk eten.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina