Prins Andrew legt koninklijke functies neer na interview over affaire Epstein

Print
Prins Andrew legt koninklijke functies neer na interview over affaire Epstein

Prins Andrew. Afbeelding: AFP

De Britse prins Andrew, hertog van York, heeft besloten zijn publieke functies neer te leggen. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend bij koningin Elizabeth. Reden is het omstreden interview dat de prins onlangs gaf over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

,,Natuurlijk ben ik bereid om elke passende wet en de handhavingsinstanties te helpen met hun onderzoeken, indien nodig’’, aldus Andrew (59) in een verklaring die is uitgegeven door Buckingham Palace. Ook zegt hij mee te voelen met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair.

Pedoseksueel

In het vraaggesprek met BBC Newsnight, dat zaterdag werd uitgezonden, beantwoordde Andrew vragen over zijn vriendschap met de veroordeelde pedoseksueel Jeffrey Epstein, en over de beschuldigingen van de Amerikaanse Virginia Roberts Giuffre dat ze als tiener tot drie keer toe gedwongen werd tot seks met de prins. Andrew zei dat hij zich haar niet herinnerde en dat hij in elk geval voor één van de keren een alibi heeft, namelijk dat hij met een van zijn dochters in een pizzatent zat.

Giuffres aantijging dat Andrew tijdens het dansen overvloedig zweette, deed hij af met de bewering dat hij in die tijd niet kón zweten, omdat hij tijdens zijn dienst in de Falklandoorlog een overdosis adrenaline had gekregen, wat transpireren onmogelijk maakte. Over Epstein zei de tweede zoon van koningin Elizabeth dat hij spijt had dat hij met hem is blijven omgaan, ook nadat de zakenman was veroordeeld voor kindermisbruik.

‘Catastrofale fout’

Met zijn uitspraken maakte Andrew zich er niet geloofwaardiger op. De bekende Engelse presentator en opiniemaker Piers Morgan noemde het interview ‘tenenkrommende bullshit’. De BBC-journaliste deed haar werk uitmuntend, aldus Pierce maar het was ‘waanzin’ van Andrew geweest in te stemmen met zo’n confronterend gesprek. De Britse topadvocaat Mark Stephens spreekt van een ‘catastrofale fout’ van de prins en diens entourage. ,,Dit werkt alleen als je in staat bent volledige antwoorden te geven op elke mogelijke vraag. En hier zijn er nu te veel losse eindjes.”

Naar verluidt zou de Britse koningin Elizabeth persoonlijk hebben ingestemd met het interview.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen