Historisch Winterconcert

Harmonie Sint Caecilia combineert historie met muziek

Leden van harmonie Sint Caecilia repeteren. Op zondag 22 december sluit de harmonie het jubileumjaar af met een Historisch Winterconcert.

In het honderd twintigste levensjaar stapt Harmonie Sint Caecilia uit Ottersum en Ven-Zelderheide af van een traditie. Het vertrouwde kerstconcert staat in het teken van het leven van de muziekvereniging, en draagt de naam Historisch Winterconcert. De uitvoering vindt plaats op zondagochtend 22 december.

Jos Gröniger

Het concert in de kerk van Ven-Zelderheide (11.00 uur), wordt georganiseerd in samenwerking met de werkgroep Historie Ven-Zelderheide. Door middel van muziek, ondersteund door woorden, beelden en voorwerpen uit het verleden laten de harmonie en het leerlingenorkest (dat 20 jaar bestaat) onder leiding van dirigent Gert Verrydt de geschiedenis herleven. Voor het concert zoekt de harmonie naar oud beeldmateriaal. Concertbezoekers worden meegenomen naar de begin jaren van de vereniging. Carl Theodor Klemann, destijds ook dirigent van de harmonie, heeft op verzoek van de vereniging het muziekstuk De Feestmars 1898 geschreven voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina. In oktober 2008 is de Harmonie uitgenodigd door de van Loïs Lane bekende kleindochters Monique en Suzanne Klemann om tijdens het tv-programma Verre verwanten dit nummer uit te voeren. Het concertwerk The Return wordt opgedragen aan de muzikanten die niet meer in het midden van de leden zijn. Ook vindt de officiële Nederlandse première plaats van O There Summertime (wie de titel op z’n Nederlands uitspreekt zal Ottersum herkennen), speciaal geschreven voor de harmonie door Els de Sadeleer, waarin de geschiedenis van de dorpen Ottersum en Ven-Zelderheide muzikaal is verwerkt. Onder andere met de molen en de kapel in Ven-Zelderheide en de oude stoomfabriek uit Ottersum. Het is zo geschreven dat ook de jongste leerlingen hun partijtje erin mee kunnen blazen. De première was tijdens de culturele en muzikale reis naar Brussel.

Het leerlingenorkest viert het 20-jarig bestaan op vrijdag 20 december vanaf 19.00 uur met een concert in De Uitkomst in Ven-Zelderheide. Het orkest staat vrijwel vanaf de oprichting onder leiding van de onlangs Koninklijk onderscheiden Harm Vullings. Op de tussenliggende zaterdag 21 december geeft de harmonie in Gennep acte de présence op de kaarsjesavond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal