Modebeeld van de toekomst in dubbelexpositie Kantfabriek

De collectie van Julina Vanille Bezold bestaat uit vijf outfits, die geslachts- en leeftijdneutraal zijn. © Museum de Kantfabriek

Met een nieuwe dubbelexpositie biedt Museum de Kantfabriek in Horst begin volgend jaar een podium voor nieuwe ontwikkelingen op textielgebied.

Marcel van Lier

Naast afstudeerwerk van fashion- en textielstudenten van Nederlandse Kunstacademies toont het museum ook prototypen en outfits van de Technische Universiteit Eindhoven en St Lucas Boxtel. Doel is de bezoeker mee te nemen in de (nabije) toekomst van de mode.

Gastcurator Marina Toeters – docent TU/e, initiator van by-wire.net en de Fashion Tech Farm in Eindhoven – en haar collega’s en studenten onderzoeken nieuwe productietechnieken en maken sensorkleding om mode duurzamer en relevanter te maken. Zo is het project van Danielle Ooms gericht op het creëren van circulaire mode. Het resultaat is een biologisch afbreekbaar materiaal op appelbasis; vergelijkbaar met leer, maar zonder een schadelijke invloed op natuur en milieu.

Mop-Up 3 laat afstudeerwerk zien van ARTEZ Arnhem, MAFAD Maastricht, AMFI Amsterdam, Willem de Kooning Rotterdam en van St. Lucas Boxtel. Julina Vanille Bezold alias Qi grijpt terug op de oude Chinese filosofie Wu Xing, wat staat voor de vijf elementen en vijf kleuren. De collectie bestaat dan ook uit vijf outfits. Door de directe toepassing van een ontwerpmanifest onderneemt Qi het experiment om verder te gaan dan trends. Omdat een lichaam een kledingstuk tot leven brengt, is de collectie geslachts- en leeftijdneutraal met een one-size-fits-most aanpak en ook volledig biologisch afbreekbaar.

De dubbelexpositie is van 19 januari tot 15 maart te zien in Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg in Horst. Meer info op www.museumdekantfabriek.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal