Het Limburgs Landschap houdt excursie door het Beneden-Geuldal

Reeën horen tot de vast bewoners van De Dellen. © Henk Heijligers

Stichting het Limburgs Landschap houdt zondag 8 december een excursie door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek en het aangrenzend hellingbosgebied De Dellen.

Jeroen Janssen

Tijdens de wandeling kunnen de deelnemers, vanaf gepaste afstand, getuige zijn van de kudde Gallowayrunderen die het gebied begrazen. De grazers zijn winterhard, dat wil zeggen dat ze in de winter niet op stal hoeven, maar gewoon buiten kunnen blijven. Ze krijgen in de winter een dikke vacht die hen voldoende beschermt tegen de kou. Omdat er in verhouding weinig grazers rondlopen op een relatief groot oppervlakte, hoeven ze niet bijgevoerd te worden; ze kunnen hun kostje zelf bij elkaar scharrelen. Zo eten ze bijvoorbeeld regelmatig bramenbladeren die tot ver in de winter nog aan de braamstruiken hangen.

Wellicht krijgen de wandelaars ook nog reeën te zien. Die horen tot de vaste bewoners van De Dellen, net als de das.

De excursie start op zondagmiddag 8 december om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen. De excursie is gratis en duurt ongeveer 2 uur. Stevige schoenen (of laarzen) en eventueel regenkleding is aanbevolen. In verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien in het natuurgebied mogen honden niet mee met deze wandeling.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal