Oppositiepartijen vrezen kortingen op meer pensioenen

© Getty Images

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vrezen dat volgend jaar bij meer pensioendeelnemers wordt gekort dan de gemelde 600.000.

Redactie

SP’er Bart van Kent spreekt over zeker 735.000 deelnemers aan pensioenfondsen. PVV’er Edgar Mulder sluit niet uit dat er voor 700.000 verlagingen dreigen.

Lees ook: Kamer accepteert soepelere pensioenregels, ook al blijven kortingen mogelijk

Zij willen van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees weten welke fondsen mogelijk toch moeten korten en hoeveel deelnemers daarvan de dupe worden. Volgens Van Kent gaat het in ieder geval om de schoonmaaksector, de vleessector en het fonds voor agrarische groothandel AVH.

Lees ook: Koolmees koopt pensioenrust en geeft fondsen weer uitstel

Koolmees zegt „geen beeld te hebben” van de namen. Volgens hem gaat het om vertrouwelijke informatie van De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder op de fondsen. Dinsdag werd duidelijk dat de meeste pensioenfondsen volgend jaar niet hoeven te korten, maar vier fondsen met zo’n 600.000 deelnemers mogelijk wel. DNB verwacht dat op basis van de stand van zaken op 30 oktober.

Lees ook: Voor ruim half miljoen mensen dreigt volgend jaar toch pensioenkorting

De meeste kortingen kunnen uitblijven, omdat Koolmees heeft besloten volgend jaar de regels iets soepeler toe te passen. Pensioenfondsen krijgen iets meer speelruimte om te herstellen. Bij de ‘slechtste’ fondsen is mogelijk te weinig ingelegd door werkgevers. De minister benadrukt dat 31 december het uiteindelijke meetmoment is en dan dus duidelijk wordt waar verlagingen nodig zijn.